Αυστροβαλκάνια

[ παρουσίαση ]

Αποτελώντας γεωγραφικό τμήμα της Ευρώπης, χωρίς όμως να θεωρούνται ποτέ πολιτισμικός χώρος της Δύσης, τα Βαλκάνια παρέμεναν επί αιώνες εγκλωβισμένα ανάμεσα στα υποκείμενα του δικού τους ιστορικοκοινωνικού πεδίου. Η ιστορία μαζί με την τραχιά μορφολογία του βαλκανικού τοπίου υπήρξαν οι κύριοι συνθετικοί παράγοντες εγχώριων εθνοπολιτισμικών όψεων, οι οποίοι διαμόρφωναν ένα εκρηκτικό κοινωνικοψυχολογικό περιβάλλον στο συνολικό χώρο της χερσονήσου.

Τα Βαλκάνια δεν υπήρξαν μόνο σταυροδρόμι πολιτισμών, αλλά και πεδίο αντιπαράθεσης επεκτατισμών. Η ξένη επικυριαρχία στη χερσόνησο του Αίμου, όπου η έννοια της αντίστασης προσλάμβανε ανέκαθεν εθνοϊδεολογικές διαστάσεις, συντηρούσε διαρκώς και ένα κλίμα εγχώριας αντιπαλότητας, κρατώντας έτσι τους βαλκανικούς λαούς διαιρεμένους και σε συνθήκες υπανάπτυξης. Εκμεταλλευόμενες τις εθνοτικές κυρίως αλλά και τις θρησκευτικές διαφορές μεταξύ των Νοτιοσλάβων, οι έξωθεν παρεμβάσεις επανήλθαν παράλληλα με την αποσύνθεση του τιτοϊκού καθεστώτος, επιδιώκοντας πλέον την πλήρη ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στο σύστημα της παγκόσμιας αγοράς.

Ο γιουγκοσλαβικός πόλεμος κατεδάφισε ό,τι θετικό είχαν οικοδομήσει από κοινού για πολλές δεκαετίες οι εθνότητες των Νοτιοσλάβων. Ένας τέτοιος πόλεμος δεν κατέστρεψε μόνο υλικές, αλλά και ιστορικές υποδομές, κατακερματίζοντας έτσι τη βάση μιας επενδυμένης με κοινά πολιτιστικά και εθνογιουγκοσλαβικά στοιχεία κρατικής συγκρότησης.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάννης Τζώρτζης κατάγεται από τη Θεσπρωτία. Γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο χωριό Ραβενή Φιλιατών. Από το 1962 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει κάνει σπουδές πολιτικής επιστήμης στην ΠΑΣΠΕ και νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακές σπουδές πολιτικής επιστήμης και διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο Βόννης με υποτροφία (FΕS) ύστερα από πρόταση του καγκελαρίου Willy Brandt.

Συνέγραψε διδακτορική διατριβή με θέμα «Το πέρασμα της Ελλάδας από τη δικτατορία στον κοινοβουλευτισμό», την οποία κατέθεσε (1982), αλλά δεν δημοσίευσε.

Εκλεγμένο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Φυλακίστηκε και καταδικάστηκε γι’ αυτό από έκτακτο στρατοδικείο της ιωαννιδικής χούντας (1974). Υπήρξε συνιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της πρώτης του ΚΕ και της πρώτης Επιτροπής Νεολαίας του. Συμμετείχε στη διαδικασία σύνταξης των ιδρυτικών κειμένων της 3ης Σεπτέμβρη του 1974.

Εργάστηκε στην Deutsche Welle (1979-1982), ενώ μετά την επάνοδό του στην Ελλάδα (1982) ως πολιτικός συντάκτης στην ΕΡΤ-2 και ως αρθρογράφος στην εφημερίδα Τα Νέα (1986-1988).
Σε συνεργασία με τον αείμνηστο καθηγητή Κοσμά Ψυχοπαίδη μετέφρασε από τα γερμανικά την Εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη του Wolfgang Abendroth (1983). Το 1992 εξέδωσε τη γερμανόφωνη εφημερίδα Αthener Zeitung.

Υπηρέτησε ως σύμβουλος Τύπου ελληνικών πρεσβειών στη Βιέννη, στη Βουδαπέστη και στο Ζάγκρεμπ. Σήμερα εργάζεται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας ως αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων και αρθρογραφεί στην Ελευθεροτυπία, στα Επίκαιρα και στα Θεσπρωτικά Νέα.

Είναι πατέρας δύο παιδιών, του Λευτέρη και της Ιωάννας, που απέκτησε με τη συμφοιτήτριά του Κωνσταντίνα Μπίσια.

Διακρίσεις: Έχει τιμηθεί με το μεγάλο αργυρό σταυρό της Δημοκρατίας της Αυστρίας (1990). Επίσης, του απονεμήθηκε το τιμητικό δίπλωμα της Ομοσπονδίας Μουργκάνας (2003).
___________________________________
Γιάννης Τζώρτζης: "Αυστροβαλκάνια"

ISBN 978-960-14-2223-7 - σελ. 431 - τιμή 15,37 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...