Ζω για να τη διηγούμαι

[ παρουσίαση ]

«Η ζωή δεν είναι αυτή που έζησε κανείς, αλλά αυτή που θυμάται και όπως τη θυμάται για να τη διηγηθεί».

Με αυτή τη φράση αρχίζει ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες τη διήγηση μιας ζωής, από τα πρώτα του βήματα στον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη δημοσίευση των διηγημάτων του στον Τύπο, την ακούραστη εργασία του γράφοντας και διορθώνοντας τα Ανεμοσκορπίσματα, την αρχική απόρριψη της δημοσιογραφίας, τα χρόνια του γυμνασίου, τα δύο χρόνια στη Νομική Σχολή προτού εγκαταλείψει τις σπουδές για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη λογοτεχνία, τα διάφορα σκηνικά μιας μποέμικης νεότητας ανάμεσα σε μπουρδέλα, χορούς και φτηνά ξενοδοχεία στην Μπαρανκίλια, στην Καρταχένα των Ινδιών, στην Μπογκοτά.

Μια ολόκληρη ζωή όπου τα διάφορα συμβάντα εναλλάσσονται με στοχασμούς για το επάγγελμα του συγγραφέα. Μια σύνθεση που μας ταξιδεύει στο χρόνο, στέρεη και δεξιοτεχνική, αφού πατάει γερά σε πενήντα χρόνια λογοτεχνικής αφοσίωσης.

Ζω για να Διηγούμαι είναι ίσως το βιβλίο της δεκαετίας που περιμέναμε όλοι μας, σύνοψη αλλά και ανάπλαση μιας κρίσιμης εποχής στη ζωή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Σε αυτή τη συναρπαστική διήγηση ο νομπελίστας Κολομβιανός παρουσιάζει τις μνήμες των παιδικών κι εφηβικών του χρόνων, όπου θεμελιώθηκε το φανταστικό, το οποίο, με το χρόνο, θα έδινε τη θέση του σε μερικά θεμελιώδη διηγήματα και μυθιστορήματα της ισπανόφωνης λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.

Βρισκόμαστε μπροστά στο μυθιστόρημα μιας ολόκληρης ζωής, στο οποίο ο Γκαρσία Μάρκες, μέσα από τις σελίδες του, αποκαλύπτει σταδιακά τον αντίλαλο προσώπων και ιστοριών που προέρχονται από έργα όπως τα Εκατό Χρόνια Μοναξιά, Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας, Ο Συνταγματάρχης δεν Έχει Κανέναν να του Γράψει ή Χρονικόν ενός Προαναγγελθέντος Θανάτου και μετατρέπει το Ζω για να τη Διηγούμαι σε έναν οδηγό ανάγνωσης για όλο το έργο του, απαραίτητη συνοδεία για να φωτίζει αξέχαστα κείμενα που, μετά την ανάγνωση αυτών των αναμνήσεων, αποκτούν μια νέα προοπτική.

Διαβάστε επίσης του ιδίου (με βιογραφικό του συγγραφέα):

"Οι θλιμμένες πουτάνες της ζωής μου"

"Ο στρατηγός μες στο λαβύρινθό του"

"Η είδηση μιας απαγωγής"
_____________________________
Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: "Ζω για να τη διηγούμαι" - Μετάφραση από τα ισπανικά:
Κλαίτη Σωτηριάδου - Επιμέλεια: Νίκος Μπακουνάκης

ISBN 960-14-0694-8 - σελ. 568 - τιμή 18,26 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...