Γιατί το Βυζάντιο

[ παρουσίαση ]

Γραμμένο απευθείας στα ελληνικά, το «Γιατί το Βυζάντιο», το τελευταίο βιβλίο της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ, είναι ένα απόσταγμα, σχεδόν βιωματικό, από την πολύχρονη διδασκαλία της διαπρεπούς βυζαντινολόγου στη Σορβόννη.

Απευθύνεται στο ευρύ κοινό και ειδικά σε εκείνους που τους απασχολεί το ζήτημα της ελληνικής ιστορικής συνέχειας.

Απευθύνεται, σύμφωνα με την ίδια, «σε όσους από τους Νεοέλληνες ταλανίζονται με το πρόβλημα της ελληνικής ιστορικής συνέχειας και στους ξένους (κυρίως τους Δυτικοευρωπαίους και τους Αμερικανούς βλαστούς τους) που αρκούνται στην επιλεκτική γνώση του παρελθόντος τους».

Με αυτό το σημαντικό, απλό και κατανοητό, για όλους τους αναγνώστες, βιβλίο, η συγγραφέας αποσαφηνίζει το Βυζάντιο δια του Βυζαντίου, χρησιμοποιώντας κείμενα – κλειδιά, και αναλύει εκείνα τα επιτεύγματα που το αναδεικνύουν ως την πρώτη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και που εξηγούν το πολιτισμικό μεγαλείο του και την ασυνήθη για παγκόσμια δύναμη μακροβιότητά του. Με άλλα λόγια εξηγεί το «Γιατί» της βυζαντινής πολιτικής εμβέλειας.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ γεννήθηκε το 1926. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι και ειδικεύτηκε στη μελέτη του κόσμου της χριστιανικής Ανατολής, και ειδικότερα του κράτους και της κοινωνίας του Βυζαντίου.Μια σειρά εργασίες της πάνω στο Βυζάντιο την έκαναν γνωστή. Αναφέρουμε εδώ μονάχα μερικές: ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΝ ΕΝΑΤΟ-ΔΕΚΑΤΟ ΑΙΩΝΑ (1960), ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ (1966), ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ (1971), ΒΥΖΑΝΤΙΟ, Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΔΑΦΗ (1976), κ.λπ.

Έλαβε μέρος σε διάφορα παγκόσμια συνέδρια ιστορίας και προσκλήθηκε για διαλέξεις στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ενώ έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις. Το 1967 έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και το 1976 εκλέχτηκε Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (η πρώτη γυναίκα να τιμηθεί με μια τέτοια θέση στα 700 χρόνια παράδοσης του Πανεπιστημίου). Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Παρισίων και του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Ζώρζ Πομπιντού-Μπομπούρ.

Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και είναι επίτημη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών. Θεωρείται μια απ' τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές και πνευματικές προσωπικότητες του τόπου μας που τιμούν πραγματικά την πατρίδα μας στο εξωτερικό.
______________________________________
Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ: "Γιατί το Βυζάντιο"

ISBN 978-960-19-0326-2 - σελ. 287 - τιμή 20, 60 ευρώ - έκδοση 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...