Το άνοιγµα στο επερχόµενο και Το αίνιγµα της τέχνης

[ παρουσίαση ]

Στην εποχή µας «κυριαρχεί, και πρόκειται να κυριαρχήσει και στο µέλλον, αυτό που ονοµάζουµε τεχνική – η οποία προηγείται και έπεται αυτής που αδέξια ονοµάζουµε τεχνολογία. Η τεχνική και η τεχνοεπιστήµη δεσπόζουν γενικώς και ειδικώς. Πραγµατοποιούν αρχέγονους µύθους. Γι’αυτό η εποχή µας – που δεν µας ανήκει – είναι κατ’εξοχήν µυθοτεχνολογική. Αυτό δεν την εµποδίζει να στεκεται ανίκανη µπροστά σ’αυτό που επίσης κυριαχεί: το κενό». Με τα λόγια αυτά, ο φιλόσοφος Κώστας Αξελός δίνει το στίγµα των καιρών και θέτει το ερώτηµα του επερχόµενου και της στάσης που καλούνται να κρατήσουν οι σηµερινοί άνθρωποι απέναντί του, διαθέσιµοι στο άνοιγµά του, στο πλαίσιο των παραγωγικών µεταµορφώσεων και των καταστροφών που διατρέχουν το πλανώµενο άστρο µας.

Το Άνοιγµα στο επερχόµενο (που αποτελεί το πρώτο µέρος του παρόντος βιβλίου) είναι το κείµενο της οµιλίας που εκφωνήθηκε τον Μάρτιο 2009 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, κατά την τελετή αναγόρευσης του Κώστα Αξελού σε επίτιµο διδάκτορα.

Το Αίνιγµα της τέχνης (δεύτερο µέρος του βιβλίου), αποτελεί κείµενο οµιλίας που εκφωνήθηκε τον Απρίλιο 2007 στο ΤΕΙ Λαµίας και τον Μάρτιο 2009 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του ΑΠΘ.

Ο φιλόσοφος
Κώστας Αξελός

Για τον Κώστα Αξελό, η λέξη και η έννοια τέχνη παραµένουν προβληµατικές. Τα έργα της δεν είναι φυσικό προϊόν, αλλά ανθρώπινο ποιητικό έργο, που παράγει επίσης και καταναλώνει το τίποτα.

Στο εξαιρετικά διεισδυτικό αυτό κείµενο, αντιµετωπίζονται οι διάφορες προσεγγίσεις της τέχνης στη διαδροµή του χρόνου, αλλά και το µέγα πρόβληµα της µορφής και του περιεχοµένου της.

Εδώ το αίνιγµα γίνεται άνοιγµα, ένα άνοιγµα που ζητάει από τον άνθρωπο να ξεπεράσει το δικό του κλείσιµο, γνωρίζοντας επίσης ότι το άνοιγµα αυτό είναι µετέωρο και «η ερµηνεία της τέχνης δεν τελειώνει ποτέ»: ούτε και στην εποχή µας που δεσπόζουσα δύναµη είναι η τεχνική, η οποία «όλα τα αναµοχλεύει και για την οποία το Εν-Παν παραµένει ανυπολόγιστο».
____________________________________
Κώστας Αξελός: "Το άνοιγµα στο επερχόµενο και Το αίνιγµα της τέχνης"

ISBN 978-960-211-937-2 - σελ. 56 - έκδοση ∆εκεµβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...