Παραμύθια

[ παρουσίαση ]

O Έντουαρντ Έστλιν Κάµµινγκς (Edward Estlin Cummings, 1894-1962), από τους σηµαντικότερους Αµερικανούς ποιητές του 20ού αιώνα, έγραψε τα τρία από τα παραµύθια που περιέχονται στην (Edward Estlin Cummings, 1894-1962), από τους σηµαντικότερους Αµερικανούς ποιητές του 20ού αιώνα, έγραψε τα τρία από τα παραµύθια που περιέχονται στην παρούσα έκδοση (Ο γέρος που έλεγε γιατί, Το σπίτι που έφαγε κουνουπόπιτα, Το κοριτσάκι που το έλεγαν Εγώ) για την κόρη του Νάνσι.

Το πότε ακριβώς γράφτηκαν είναι άγνωστο, οπωσδήποτε όµως µεταξύ 1919, έτους γέννησης της Νάνσι, και 1924, όταν το ζεύγος Κάµµινγκς χώρισε και η πεντάχρονη Νάνσι ακολούθησε τη µητέρα της στο ∆ουβλίνο.

Πατέρας και κόρη έµελλε να ξανασυναντηθούν περισσότερο από είκοσι χρόνια αργότερα, το 1946, όταν η Νάνσι ήταν πια η ίδια µητέρα. Η τέταρτη ιστορία, Ο ελέφαντας κι η πεταλούδα, πρέπει να γράφτηκε από τον Κάµµινγκς µετά το 1948 για το µικρό του εγγονό.

Την εικονογράφηση των Παραµυθιών έκανε ο Πάολο Γκέτσι ειδικά για την ελληνική έκδοση.

«Τα έργα για ενήλικες του Ε. Ε. Κάµµινγκς είχαν όλα τους κάτι αέρινο, κάτι παιδικό. Υµνούσε την αγάπη και την άνοιξη, αγκάλιαζε το µικρό (ή το µεγάλο µε την ευγενική καρδιά) και σε όλα όσα έγραψε υπήρχε το στοιχείο του παιχνιδιού. Αυτά τα γοητευτικά Παραµύθια είναι γέννηµα της ίδιας φαντασίας – της µοναδικής φαντασίας, είµαι βέβαιος, που θα µπορούσε να πλάσει «ένα σπίτι που ερωτεύτηκε ένα πουλί».» -
Richard Wilbur

__________________________________________
Έντουαρντ Έστλιν Κάµµινγκς: "Παραµύθια" - μετάφραση: Ροδούλα Παππά - Σχέδια: Πάολο Γκέτσι [µε 37 έχρωµα σχέδια]

ISBN 978-960-211-940-2 - σελ. 64 - τιµή: 12,00 ευρώ - έκδοση Δεκεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...