Αλεξανδρινό κουαρτέτο

[ παρουσίαση ]

Το αριστούργημα του Λόρενς Ντάρελ, ενός από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς του β΄μισού του 20ού αιώνα, είναι ένα ολοζώντανο έργο το οποίο επαινέθηκε όσο λίγα. Τζαστίν, Μπαλτάζαρ, Μαουντόλιβ και Κλέα, τα πρόσωπα που δίνουν το όνομά τους στα βιβλία αυτής της τετραλογίας, διαπλέκονται μεταξύ τους ενώ πέμπτη πρωταγωνίστρια η πόλη της Αλεξάνδρειας, εξωτική και παρηκμασμένη, γεμάτη ομορφιά και γραφικότητα, σύμβολο ενός κόσμου κατεξοχήν ερωτικού.

«Ένα από τα σημαντικότερα έργα της αγγλικής λογοτεχνίας. Αγγίζει μέσα μας αισθήματα που ο χρόνος δεν μπορεί να αλλοιώσει.» - The Times

«Ένα εξαίσιο, λαμπρό επίτευγμα.» - Times Literary Supplement

«Η γραφή του είναι εξαιρετική, όχι μόνο στις ποιητικές περιγραφές, αλλά και στα δευτερεύοντα σχόλια.» - Observer

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για το μεγαλείο του επιτεύγματος του Ντάρελ.» - Τζορτζ Στάινερ, συγγραφέας

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Λόρενς Ντάρελ γεννήθηκε στην Ινδία το 1912 από γονείς Βρετανούς. Στην πατρίδα του βρέθηκε μόνο για τις πανεπιστημιακές του σπουδές, τις οποίες γρήγορα εγκατέλειψε για να αρχίσει μια ζωή περιπλανήσεων με επίκεντρο τη λεκάνη της Μεσογείου.

Αφού γεύτηκε την μποέμικη ζωή των καλλιτεχνών στο Παρίσι, εγκαταστάθηκε από το 1935 ως το 1941 στην Ελλάδα, χώρα που γνώρισε κι αγάπησε βαθιά. Στα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου βρέθηκε στο Κάιρο, ενώ αργότερα εργάστηκε στη Ρόδο, στην Κύπρο και στην Αργεντινή. Από το 1957 έως τον θάνατό του, τον Νοέμβριο του 1990, έζησε στη Νότια Γαλλία, όπου αφοσιώθηκε στο γράψιμο.

Μεταξύ άλλων εξέδωσε: «Το κουιντέτο της Αβινιόν», «Ο σκοτεινός λαβύρινθος», «Η θαλάσσια Αφροδίτη». Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα έργα του: «Η σπηλιά του Πρόσπερου» και «Τα ελληνικά νησιά».
_______________________________________________
Λόρενς Ντάρελ: "Αλεξανδρινό κουαρτέτο" - Μετάφραση: Μαριάννα Παπουτσοπούλου

ISBN 978-960-455-700-4 - σελ. 1.000 - τιμή 32,00 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...