Ενδονοσοκομειακή ομαδική ψυχοθεραπεία

[ παρουσίαση ]

Τo παρόν βιβλίο αποτελεί το δεύτερο μέρος του τρίπτυχου των εκπαιδευτικών εγχειριδίων του Γιάλομ για την ψυχοθεραπεία, μετά το Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας. Εξειδικεύει την εφαρμογή της ομαδικής θεραπείας σε νοσηλευόμενους ασθενείς, έναν πληθυσμό μεικτό, δύσκολο και με συχνή εναλλαγή, ο οποίος για την κλινική ψυχιατρική έχει ειδική και βαρύνουσα σημασία.

Απευθύνεται σε κλινικούς ψυχιάτρους, κλινικούς ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές και όσους εργάζονται στην ψυχιατρική νοσηλευτική μονάδα. Το βιβλίο αυτό ξεπερνά τα στενά όρια ενός επαγγελματικού εγχειριδίου: ο Γιάλομ παρουσιάζει πώς μπορεί να λειτουργήσει πιο σωστά, πιο αποτελεσματικά και πιο ανθρώπινα ένα ψυχιατρικό τμήμα νοσηλείας. Πώς μπορεί αυτός ο τόπος των πολλών αρνητικών μύθων να γίνει ένας βιώσιμος χώρος για όλους, και για όσους νοσηλεύονται και για όσους εργάζονται σ’ αυτόν. Μια ανάγκη απολύτως ζωτική στη σημερινή ελληνική νοσοκομειακή πραγματικότητα.

«Ο Γιάλομ ασχολείται για μια ακόμη φορά με ένα καίριο θέμα και το χειρίζεται με τη γνωστή του διεξοδική, ευανάγνωστη και συναρπαστική γραφή. Μιλά μέσα από τη μακρόχρονη και μεστή του εμπειρία και συνηγορεί υπέρ της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας στο χώρο του νοσοκομείου. Έχει γράψει έναν εξαιρετικά εύχρηστο οδηγό, γενναιόδωρα διανθισμένο με παραδείγματα από τη διάδραση ασθενών και θεραπευτών δοσμένα με πειστικότητα και ζωντάνια. Οι διαπροσωπικές του τεχνικές είναι ειδικά προσαρμοσμένες στις πολυάσχολες και υπερφορτωμένες μονάδες νοσηλείας.» - MARC HERTZMAN, M.D., επιστημονικός διευθυντής Νοσοκομείο George Washington Medical Center

Διαβάστε επίσης: "Στο ντιβάνι" , "Κάθε μέρα λίγο πιο κοντά"

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Irvin D. Yalom (1931-) είναι ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ. Μαθητής και συνεργάτης του Rollo May, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής στην ψυχιατρική και είναι συγγραφέας του εγκυρότερου και πληρέστερου εγχειριδίου υπαρξιακής ψυχοθεραπείας (Existential Psychotherapy).

Στον επιστημονικό χώρο είναι ιδιαίτερα γνωστό το κλινικό και ερευνητικό έργο του στην ομαδική ψυχοθεραπεία. Το πρώτο του βιβλίο, Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας, του οποίου η νέα αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση κυκλοφόρησε το 2006, έχει μεταφραστεί σε δεκαοκτώ γλώσσες και αποτελεί βασικό διδακτικό εγχειρίδιο σε πολλές σχολές ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας.

Ο Γιάλομ έχει γράψει πολλά ακόμη επιστημονικά βιβλία και άρθρα. Το λογοτεχνικό του έργο αρχίζει όψιμα και περιλαμβάνει δύο συλλογές διηγημάτων (Ο δήμιος του έρωτα και Η μάνα και το νόημα της ζωής) και τρία μυθιστορήματα (Όταν έκλαψε ο Νίτσε, Στο ντιβάνι και Η θεραπεία του Σοπενάουερ), που έχουν γίνει μπεστ-σέλλερ σε πολλές χώρες. Όλα του τα λογοτεχνικά βιβλία αποτελούν ιστορίες ψυχοθεραπείας και ο ίδιος τα θεωρεί προέκταση του διδακτικού του έργου, το οποίο, όπως λέει, βρίθει ούτως ή άλλως ιστοριών και διηγήσεων.

Στις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Όταν έκλαψε ο Νίτσε, Στο ντιβάνι, Ο δήμιος του έρωτα, Η μάνα και το νόημα της ζωής, Θρησκεία και ψυχιατρική, Το δώρο της ψυχοθεραπείας, Η θεραπεία του Σοπενάουερ, Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας, Στον κήπο του Επίκουρου - Αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου και Θα φωνάξω την αστυνομία (που το συνέγραψε με τον Robert Berger), ενώ ετοιμάζονται τα βιβλία Κάθε μέρα πιο κοντά, Μια θεραπεία ειπωμένη δυο φορές και Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία.
_________________________________________
Irvin D. Yalom: "Ενδονοσοκομειακή ομαδική ψυχοθεραπεία" - μετάφραση: Ευαγγελία Ανδριτσάνου - Δέσποινα Κακατσάκη - επιστημονική επιμέλεια: Γιάννης Ζέρβας

ISBN 978-960-325-875-9 - σελ. 432 - τιμή 23,00 ευρώ - έκδοση Δεκεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...