Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή

[ παρουσίαση ]

[…]Το παλιό λεωφορείο, ένα Βόλβο εικοσαετίας, με αεροπορικό βόμβο και ξερούς τριγμούς, ξεκίνησε για μια σύντομη περιήγηση στην παλαιά Λευκωσία και αποκεί θα κατευθυνόταν προς το ξενοδοχείο Nicosia. Στην ατμόσφαιρά του πλανιόταν η αίσθηση ότι εγκατέλειπαν πίσω στη Μακεδονίτισσα τους νεκρούς συμπολεμιστές, ηττημένοι από το πάθος για μια παγωμένη μπίρα. Έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούσαν να τους παρηγορήσουν. Δεν γνωρίζουν αν οι νεκροί χρειάζονται παρηγοριές. Αυτό που έγινε πριν από λίγο ήταν μια βιαστική συνάντηση έπειτα από τριάντα τόσα χρόνια παλαιών φίλων, οι οποίοι δεν είχαν τίποτε πλέον να πουν πέρα από τα τυπικά και ανυπομονούσαν να χωρίσουν με εύσχημο τρόπο. Εξάλλου οι νεκροί ήταν ήδη ενήλικες: ήταν τριάντα τριών ετών νεκροί. Είχαν πια προσαρμοστεί να είναι νεκροί, ενώ ως ζωντανοί βίωσαν μόλις είκοσι πέντε χρόνια, και προφανώς τα είχαν λησμονήσει. […]

Με πρωταγωνιστές μια ομάδα βετεράνων του πολέμου στην Κύπρο το 1974, κατά την εισβολή του Αττίλα, οι οποίοι επιστρέφουν στα πεδία των μαχών τριάντα τόσα χρόνια μετά, ο Βασίλης Γκουρογιάννης στήνει ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα για τον αγνοημένο αυτό πόλεμο αλλά και για κάθε πόλεμο. Μεγάλο μέρος του μυθοπλαστικού υλικού του βιβλίου είναι βασισμένο σε μαρτυρίες ελλήνων και τούρκων βετεράνων που έλαβαν μέρος στα γεγονότα.

Τι έγραψε ο Τύπος

[…] Πάνε πολλά χρόνια να διαβάσω ένα τόσο συγκλονιστικό σύγχρονο μυθιστόρημα, που σαφώς ξεχωρίζει από τη μάζα της εύπεπτης μυθοπλασίας που παράγεται στις μέρες μας. […] Ο Βασίλης Γκουρογιάννης κατόρθωσε να δώσει ένα μυθιστόρημα που συγκινεί και συγκλονίζει, που ερεθίζει και προβληματίζει. - Λευτέρης Παπαλεοντίου, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Κύπρου

Με το Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή ο Γκουρογιάννης μάς έδωσε ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά μυθιστορήματα αυτής της δεκαετίας. - Δημοσθένης Κούρτοβικ, ΤΑ ΝΕΑ (Βιβλιοδρόμιο)

Μιλώντας […] για βιβλία που πραγματικά αξίζουν τον κόπο βιάζομαι να ξεχωρίσω το καινούργιο μυθιστόρημα του Βασίλη Γκουρογιάννη […]. Είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον βιβλίο της περιόδου και αυτό διότι ο συγγραφέας του δεν χαζολογάει στις γνωστές πεζογραφικές γραφικότητες αλλά βάζει το πόδι του κατευθείαν στα απάτητα. Οι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, Ελλαδίτες ήρωες, νεκροί του πολέμου της Κύπρου και του μαύρου 1974, επιστρέφουν στη σημερινή Λευκωσία και πιάνουν το βιβλίο της ιστορίας από την άγραφη μεριά του. Εναντίον τίνος στ’ αλήθεια πολέμησαν; Εναντίον των Τούρκων ή εναντίον του Μακαρίου; Τολμηρό, μαζί και καίριο. - Ρούλα Γεωργακοπούλου, ΤΑ ΝΕΑ (Βιβλιοδρόμιο)

[…] ο Βασίλης Γκουρογιάννης αφιερώνει σ’ αυτούς τους άγνωστους, συκοφαντημένους και βασανισμένους Έλληνες, που πολέμησαν εναντίον των Τούρκων εισβολέων το 1974, ένα από τα συναρπαστικότερα και πιο και πιο σημαντικά βιβλία των τελευταίων χρόνων. - Βασίλης Κ. Καλαμαράς, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Όλα δείχνουν πως το Κυπριακό έπεσε σε καλά μυθιστορηματικά χέρια. Παρόλο που δεν υπάρχουν κύπριοι ήρωες, δίνεται μια εναργής εικόνα της σημερινής Πράσινης Γραμμής και της Λευκωσίας. Αλλά και γενικότερα, πέραν του Κυπριακού, έχουμε ένα μυθιστόρημα για τον πόλεμο και τα μεθεόρτιά του, υποστηριζόμενο από μια γλώσσα που διατηρεί τις ποιητικές καταβολές της. - Γιώργος Χρονάς, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Βιβλιοθήκη)

Ο συγγραφέας γράφει ένα υπαρξιακό, ώριμο και σημαντικό μυθιστόρημα για έναν αγνοημένο πόλεμο, εκείνο της Κύπρου του 1974, αλλά και για κάθε πόλεμο. Ο προσεκτικός τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το δύσκολο υλικό του, καθώς και η δεξιοτεχνία του στην αφήγηση αναδεικνύουν το Κόκκινο στην πράσινη γραμμή ως ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα ελληνικά μυθιστορήματα, που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια. - Εύη Καρκίτη, CLOSE UP

Διαβάστε την κριτική του All Superior Books εδώ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα


Ο Βασίλης Γκουρογιάννης γεννήθηκε το 1951 στο χωριό Γρανίτσα Ιωαννίνων. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1977 είναι δικηγόρος στην Αθήνα.

Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1985 με την ποιητική συλλογή «Από φωτογραφία βουνού», η οποία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του περιοδικού ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ. Το 1987 κυκλοφόρησε η ποιητική σύνθεση «Σχόλια σε ποίηση» από τις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησαν το 1990 τα αφηγήματα «Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων», το 1992 το μυθιστόρημα «Το ασημόχορτο ανθίζει», το 1995 η ποιητική σύνθεση «Μήδεια», μια αιρετική εκδοχή του γνωστού μύθου, και το 1999 το μυθιστόρημα «Ο θίασος των Αθηναίων», το οποίο μεταφράστηκε στα ιταλικά.
____________________________________________
Βασίλης Γκουρογιάννης: "Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή"

ISBN 9789604555451 - σελ. 456 - τιμή 18,00 ευρώ - έκδοση Μάρτιος 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...