Απομεινάρια

Κάτι έπεσε από τον ουρανό, τον χτύπησε και τον βύθισε σε κώμα. Όταν ξύπνησε ήταν πλουσιότερος κατά οκτώμισι εκατομμύρια λίρες. Αυτοί που τον αποζημίωσαν τον υποχρέωσαν να κρατήσει μυστικές τις συνθήκες του ατυχήματος.

Απελπιστικά αποξενωμένος από τον κόσμο γύρω του, ο ήρωας στα "Απομεινάρια", ξοδεύει με μανία τον χρόνο του και τα χρήματα της αποζημίωσης για να αναπαραστήσει σκηνές που θυμάται αμυδρά από το παρελθόν... Κόκκινα κεραμίδια, ο ήχος ενός πιάνου, η μυρωδιά φαγητού που τηγανίζεται, τεμπέλικες γάτες που σουλατσάρουν στη στέγη...

Αγοράζει ένα ολόκληρο κτίριο και προσλαμβάνει τους ενοίκους για να ζωντανεύουν κάθε μέρα τις αγαπημένες του αναμνήσεις, παίζοντάς τις ξανά και ξανά...

Όταν η αναπαράσταση των αναμνήσεών του δεν αρκεί να σβήσει τη δίψα του για αυθεντικότητα, αναζητά όλο και πιο βίαιες σκηνές μέχρι που η εμμονή του για την επανάληψη ξεπερνά κάθε όριο.

Πίσω από τον ανώνυμο ήρωα του Μακάρθυ και την παράξενη υπόθεση του μυθιστορήματος υπάρχει μια τεράστια λογοτεχνική κληρονομιά, που ξεκινάει από την ελληνική τραγωδία, περνάει από τον Θερβάντες και καταλήγει στον Μπλανσό.

Τα "Απομεινάρια" είναι ένας σκοτεινά κωμικός διαλογισμός πάνω στη μνήμη, την ταυτότητα, την ιστορία και ταυτόχρονα ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ελπιδοφόρα κείμενα των τελευταίων χρόνων.

O πρωτοεμφανιζόμενος Τομ Μακάρθυ, αποτέλεσε πέρυσι την εκδοτική έκπληξη της χρονιάς. Το μυθιστόρημά του «Απομεινάρια», αφού απορρίφθηκε από τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους ως αντιεμπορικό, δημοσιεύτηκε από δύο εκκεντρικούς γΓάλλους εκδότες, επικεφαλείς των εκδόσεων Metronome Press. Παρότι το βιβλίο του κυκλοφόρησε μόλις σε 750 αντίτυπα, έγινε γνωστό πολύ σύντομα από στόμα σε στόμα και απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές στη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ενώ οι bloggers το τίμησαν με το Βραβείο Καλύτερου Μυθιστορήματος για το 2006.

Σήμερα το πρώτο βιβλιο του Μακάρθυ φέρει στο εξώφυλλό του τα ονόματα των μεγαλύτερων εκδοτικών οίκων του κόσμου: Alma Books, Time Warner, Vintage, Hachette και Mondadori. Τα κινηματογραφικά δικαιώματα έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία παραγωγής FILM4.

«Τα Απομεινάρια πρέπει να διαβαστούν και να ξαναδιαβαστούν για την ευφυΐα και το χιούμορ τους.» - The Times

«Το κόλπο δεν είναι πλέον να βρεις έναν Νταν Μπράουν ή μια Τζόαν Ρόουλινγκ αλλά να είσαι αυτός που θα μας συστήσει τον πρώτο Μακάρθυ.» - The Guardian

«Ο Μακάρθυ περιγράφει έξοχα την ιδιοσυστασία της αστικής ζωής μέσω μιας περίεργης συναρπαστικής ιστορίας. Η ψυχωτική εμμονή στον πυρήνα της μεταμορφώνει τους βρόμικους δρόμους του Μπρίξτον σ’ ένα σκηνικό για παράδοξα θεάματα, χτίζοντας μια παραληρηματική και ιδιοφυή κλιμάκωση.» - The Independent

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Τομ Μακάρθυ (Tom McCarthy) γεννήθηκε το 1969 και ζει στο Λονδίνο.

Έχει γίνει γνωστός από τις αναφορές, τα μανιφέστα και τις παρεμβάσεις του στα μέσα ενημέρωσης ως Γενικός Γραμματέας της ΙΝS, ενός πρωτοποριακού λογοτεχνικού κινήματος που κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία.

Τo «Απομεινάρια» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα
_________________________________________
Τομ Μακάρθυ: "Απομεινάρια" - Μετάφραση: Όλγα Γεράκη

ISBN 978-960-6715-26-6 - σελ. 312 - τιμή 18,00 ευρώ - έκδοση 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...