Η ωραιότερη μέρα της

Η νέα συλλογή διηγημάτων του Θεσσαλονικιού πεζογράφου Τάσου Καλούτσα με τίτλο "Η ωραιότερη μέρα της".

Τα διηγήματα της νέας συλλογής του είναι εξιστορήσεις καθημερινών συμβάντων, που όμως στοχεύουν, πέρα από τη ρεαλιστική τους αφήγηση, να μας παρασύρουν σε βαθύτερες σκέψεις και εντυπώσεις, διεισδύοντας στην (συχνά κρυμμένη) ψυχολογία των χαρακτήρων.

 Ο συγγραφέας έχει στραμμένο τον άξονα της προσοχής του στις ανθρώπινες σχέσεις (οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές), αλλά δεν θέλει να αγνοήσει και τα πολιτικοκοινωνικά δεδομένα της εποχής του.

Έτσι, ενδεικτικά, οι ήρωές του κινούνται στο πλαίσιο μιας ορισμένης κοινωνικής πραγματικότητας, ως πρωταγωνιστές της μικρής σκηνής του δικού τους κόσμου, άλλοτε παγιδευμένοι σ' ένα αδιέξοδο λόγω μιας οργανικής ή ψυχικής ασθένειας, διχασμένοι εξαιτίας κάποιας προσωπικής αλλοτρίωσης που έχουν υποστεί ή ταλαντευόμενοι δραματικά ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα ενίοτε δε συνειδητοποιούν οδυνηρά τα όρια της δράσης (και των αντιδράσεών τους) μέσα από μια μοναχική, έντονα συναισθηματική ή συνειδησιακή, δοκιμασία.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Τάσος Καλούτσας γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση.

Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1983 με διηγήματα στο περιοδικό "Διαγώνιος". Αργότερα συνεργάστηκε στενά με τα περιοδικά "Παραφυάδα" και "Το τραμ" (τρίτη διαδρομή). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί και σε άλλα λογοτεχνικά περιοδικά.

Κυκλοφόρησε τα βιβλία : "Το κελεπούρι και άλλα διηγήματα" (1987), "Το κλαμπ και άλλα διηγήματα" (1990), "Αλήθεια και βίωμα στα διηγήματα της "Κάτω βόλτας" του Ντίνου Χριστιανόπουλου" (μελέτη, 1990), "Το καινούριο αμάξι" (διηγήματα, 1995), "Το τραγούδι των σειρήνων" (διηγήματα, 2000). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα αγγλικά και τα ολλανδικά. 
__________________________
Τάσος Καλούτσας: "Η ωραιότερη μέρα της"

ISBN 978-960-501-034-8 - σελ. 216 - τιμή 15,04 ευρώ - έκδοση Οκτωβρίου 2010

Η νέα συλλογή διηγημάτων του θεσσαλονικιού πεζογράφου Τάσου Καλούτσα με τίτλο Η ωραιότερη μέρα της.
Τα διηγήματα της νέας συλλογής του είναι εξιστορήσεις καθημερινών συμβάντων, που όμως στοχεύουν, πέρα από τη ρεαλιστική τους αφήγηση, να μας παρασύρουν σε βαθύτερες σκέψεις και εντυπώσεις, διεισδύοντας στην (συχνά κρυμμένη) ψυχολογία των χαρακτήρων. Ο συγγραφέας έχει στραμμένο τον άξονα της προσοχής του στις ανθρώπινες σχέσεις (οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές), αλλά δεν θέλει να αγνοήσει και τα πολιτικοκοινωνικά δεδομένα της εποχής του. Έτσι, ενδεικτικά, οι ήρωές του κινούνται στο πλαίσιο μιας ορισμένης κοινωνικής πραγματικότητας, ως πρωταγωνιστές της μικρής σκηνής του δικού τους κόσμου, άλλοτε παγιδευμένοι σ' ένα αδιέξοδο λόγω μιας οργανικής ή ψυχικής ασθένειας, διχασμένοι εξαιτίας κάποιας προσωπικής αλλοτρίωσης που έχουν υποστεί ή ταλαντευόμενοι δραματικά ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα ενίοτε δε συνειδητοποιούν οδυνηρά τα όρια της δράσης (και των αντιδράσεών τους) μέσα από μια μοναχική, έντονα συναισθηματική ή συνειδησιακή, δοκιμασία. - See more at: http://www.prosperus.gr/books/product_info.php?products_id=144144#sthash.A076ggde.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...