Τσακισμένη ακτή

Bραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συγγραφέων Αστυνομικού Μυθιστορήματος (Duncan Lawrie Dagger Award for Best Crime Fiction) για το καλύτερο μυθιστόρημα 2007 παγκοσμίως.

Το Τσακισμένη ακτή του Πίτερ Τεμπλ είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που δεν είναι αστυνομικό με την πολυχρησιμοποιημένη έννοια του όρου.

Είναι πρώτα απ’ όλα εξαιρετική λογοτεχνία.

Μια λογοτεχνία που δημιουργεί πειστική ατμόσφαιρα, δραματικές εντάσεις, απίστευτους χαρακτήρες και, οπωσδήποτε, πλοκή που κόβει την ανάσα (πώς αλλιώς θα έπαιρνε το σημαντικότερο παγκοσμίως βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος για το οποίο ήταν υποψήφιοι οι πιο γνωστοί μετρ του είδους;).

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι κριτικοί υπογράμμισαν ότι είναι ένα μοναδικό βιβλίο για οποιοδήποτε λογοτεχνικό είδος.

Η υπόθεση: Μετά από μια επιχείρηση που κόντεψε να του κοστίσει τη ζωή, ο αστυνομικός του τμήματος ανθρωποκτονιών της Μελβούρνης Τζο Κάσιν επιστρέφει στην πολίχνη που μεγάλωσε, σε μια φαινομενικά ήσυχη ακτή της Αυστραλίας, όπου είναι έντονο το στοιχείο των Αβοριγίνων. 

Εντάσσεται στον τοπικό αστυνομικό σταθμό ελπίζοντας να ησυχάσει και ταυτόχρονα να αναρρώσει από την πρόσφατη περιπέτειά του. Αλλά η δολοφονία ενός πλούσιου ντόπιου «παράγοντα» της περιοχής, για την οποία κατηγορούνται νεαροί Αβορίγινες, τον προβληματίζει και βαθμιαία τον υποχρεώνει να ακολουθήσει τη δική του παράπλευρη διερεύνηση του εγκλήματος. Μια σκοτεινή διερεύνηση στα σπλάχνα της τοπικής κοινωνίας, που θυμίζει έντονα, ως προς το ύφος της, το ταξίδι υπαρξιακής αναζήτησης στο γνωστό μυθιστόρημα του Τζόζεφ Κόνραντ Η καρδιά του σκότους (Heart of Darkness).

Πορνογραφία, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, κοινωνικές διακρίσεις, βρόμικο χρήμα σε βάρος της ποιότητας της ζωής, παγκοσμιοποίηση, όλα τα σύγχρονα θέματα θίγονται εδώ με υπόγειο, πλην σαφέστατο, τρόπο με φόντο ένα άγριο, απειλητικό τοπίο της Αυστραλίας, που δεν θυμίζει με τίποτε τα ανέμελα παιχνίδια του σερφ στην παραλία.

H Τσακισμένη ακτή είναι η θρυμματισμένη ζωή στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, μέσα από τον ισχυρό προβολέα μιας σκληρής, για γερά νεύρα, αστυνομικής ιστορίας που είναι ταυτόχρονα πολιτική, με την ουσιαστική έννοια του όρου. Υπόδειγμα σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας, που ωστόσο υπερβαίνει το είδος και εντάσσεται στη λογοτεχνία αξιώσεων.

Το βιβλίο, εκτός από το διεθνούς κύρους Duncan Lawrie Dagger Award,  έχει επίσης κερδίσει το Australia's Ned Kelly Award για το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του 2007 και το Australian Publishing Book of the Year Award.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Πίτερ Τεμπλ (Peter Temple) κατάγεται από τη Νότια Αφρική και είναι από τους πιο γνωστούς συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων παγκοσμίως. Έχει εργαστεί κατά διαστήματα ως δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης σε περιοδικά και δάσκαλος.

Έχει γράψει εννέα μυθιστορήματα, τα τέσσερα από τα οποία κέρδισαν το βραβείο Ned Kelly για αστυνομικό μυθιστόρημα, καθώς και μια επιτυχημένη σειρά βιβλίων με ήρωα τον εκκεντρικό δικηγόρο - ντετέκτιβ Jack Irish.

Το μυθιστόρημά του Τσακισμένη ακτή κέρδισε το παγκόσμιο βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συγγραφέων Αστυνομικού Μυθιστορήματος (το Duncan Lawrie Dagger) για το 2007.
__________________
Πίτερ Τεμπλ (Peter Temple): "Τσακισμένη ακτή"

ISBN 978-960-676-036-5, σελ. 440, τιμή 21,20 ευρώ, έκδοση Μαΐου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...