Η αβάσταχτη ελαφρότητα της σαχλαμάρας

«Ένα από τα προεξάρχοντα χαρακτηριστικά του πολιτισμού μας είναι το ότι κατακλύζεται από bullshit. Όλοι το ξέρουμε. Όλοι συνεισφέρουμε σε αυτό. Αλλά έχουμε την τάση να το θεωρούμε δεδομένο. (...) Έτσι, το φαινόμενο δεν έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό, ούτε έχει ερευνηθεί συστηματικά. (...)

Με άλλα λόγια, δεν έχουμε θεωρία. Προτείνω, λοιπόν, να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε ένα θεωρητικό πλαίσιο για τη σαχλαμάρα, ξεκινώντας από μια πρώτη διερευνητική φιλοσοφική ανάλυση».

O Xάρι Φράνκφουρτ, ένας από τους σπουδαιότερους ηθικούς φιλόσοφους της εποχής μας, επιχειρεί σ’ αυτό το βιβλίο να θέσει τα θεμέλια για μια τέτοια θεωρία.

Mε τη χαρακτηριστική ικανότητά του να συνδυάζει το φιλοσοφικό πάθος με την ψυχολογική οξυδέρκεια και την καυστική ειρωνεία, εξερευνά τη διαφορά ανάμεσα στο ψεύδος και τη σαχλαμάρα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η σαχλαμάρα είναι περισσότερο ολέθρια για την αλήθεια απ’ ό,τι το ίδιο το ψεύδος.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χάρι Τζ. Φράνκφουρτ, διάσημος ηθικός φιλόσοφος, είναι επίτιμος καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Μεταξύ των έργων του περιλαμβάνονται τα The Reasons of Love (H Hθική της Αγάπης), Necessity (Αναγκαιότητα), Volition and Love (Βούληση και Αγάπη) και The Importance of What We Care About (Η Σημασία Αυτών Που Μας Ενδιαφέρουν).
___________________
Χάρι Τζ. Φράνκφουρτ (Harry G. Frankfurt): "Η αβάσταχτη ελαφρότητα της σαχλαμάρας" - μετάφραση: Ρένα Λέκκου - Δάντου

ISBN 978-960-141-380-8, σελ. 80. τιμή 4,80 ευρώ, έκδοση 2077

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...