Ο καλός πατέρας

Ο Έρικ Σρόντερ είναι παιδί μεταναστών από την Ανατολική Γερμανία. Για να ξεφύγει από τη ρετσινιά του μετανάστη, αλλάζει το όνομά του και υιοθετεί το επώνυμο Κένεντι. Αυτό το μικρό ψέμα θα είναι η αρχή μιας τραγικής πορείας.

Ο αναγνώστης παρακολουθεί τον Σρόντερ να «απαγάγει» την εξάχρονη κόρη του, της οποίας την επιμέλεια έχει μόλις χάσει, για να περάσει λίγο περισσότερο χρόνο μαζί της, ώστε να της δείξει το πραγματικό του πρόσωπο: Τον καλό του, τον αληθινό του εαυτό, τον Σρόντερ κάτω από τον Κένεντι.

Έτσι, παράλληλα με την εξέλιξη της «απαγωγής», ξετυλίγεται η ιστορία αυτού του ανθρώπου: Ο επώδυνος αποχωρισμός του από τη μητέρα του στην παιδική του ηλικία, η απόδρασή του στην Αμερική με τον λιγομίλητο πατέρα του, η ερωτική του ιστορία με τη γυναίκα του, η οποία διαλύθηκε κάτω από έναν ιστό ψεμάτων, και οι καλύτερές του στιγμές -αυτές της πατρότητας.

Ένας βαθύς στοχασμός στην ιστορία, την πατρότητα και τις πολλαπλές ταυτότητες που καθένας μας υιοθετεί στη διάρκεια της ζωής του -τις εγγενείς και αυτές που κατασκευάζει.

Ενδεικτικό των χαρισμάτων της Γκέιτζ ως αφηγήτριας είναι ότι σε βάζει μέσα στην ιστορία και σε πείθει ν’ αγαπήσεις έναν ήρωα που δεν είναι καθόλου αξιαγάπητος. Σπάνια μια τόσο τολμηρή μυθιστορηματική σύλληψη υλοποιείται με τόσο καθηλωτικό τρόπο. - ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΦΡΑΝΖΕΝ

Αυτό είναι το τρίτο βιβλίο της Αμερικανίδας Amity Gaige (Άμιτι Γκέιτζ), με το οποίο κέρδισε τους κριτικούς και καθιερώθηκε ως μια από τις πιο σημαντικές νέες συγγραφείς. Το site της: www.amitygaige.com .
___________________
Amity Gaige (Άμιτι Γκέιτζ): "Ο καλός πατέρας" - μετάφραση: Βασίλης Μανουσάκης

ISBN 978-960-566-382-7, σελ. 336, τιμή 13,95 ευρώ, έκδοση Μαρτίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...