Η μάχη του Βερντέν

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1916, ο Γερμανός Στρατηγός Erich von Falkenhayn εξαπέλυσε τη σφοδρότατη επίθεσή του εναντίον του Βερντέν, οχυρής πόλης της Γαλλίας, αποσκοπώντας στην εξολόθρευση του Γαλλικού Στρατού.

Ο Falkenhayn ήταν βέβαιος ότι η συμβολική αξία του Βερντέν ήταν τέτοια, που οι Γάλλοι «θα αναγκάζονταν να ρίξουν στη μάχη κάθε διαθέσιμο άνδρα». Ήταν εξίσου βέβαιος ότι «σε αυτήν την περίπτωση, ο Γαλλικός Στρατός θα στερείτο το αίμα του, τις ζωτικές δυνάμεις του». Οι πολυάριθμες γερμανικές πυροβολαρχίες θα σφυροκοπούσαν τα γαλλικά στρατεύματα εντός των χαρακωμάτων και των υπόγειων οχυρών τους.

 Όμως, οι Γάλλοι αντιστάθηκαν με εξαιρετική γενναιότητα και αποφασιστικότητα, και η μάχη του Βερντέν κατέστη με την πάροδο του χρόνου ένας αιματηρός πόλεμος φθοράς.

Η παρούσα συγγραφική μελέτη περιγράφει τις ολέθριες επιπτώσεις της κρίσιμης αυτής μάχης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο William Martin υπηρέτησε στην Υπηρεσία Πληροφοριών του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού επί πολλά έτη. Ζει στο διαμέρισμα Charente της νοτιοδυτικής Γαλλίας, μοιράζοντας το χρόνο του ανάμεσα στην πολεμική ιστορία και το κονιάκ. Είναι τακτικός συνεργάτης διαφόρων περιοδικών στρατιωτικής ιστορίας και θεμάτων σύγχρονου προβληματισμού.

Ο Howard Gerrard, ο οποίος σπούδασε στη Σχολή Τεχνών της βρετανικής πόλης Wallasey, έχει εργαστεί επί σειράν ετών ως αυτοαπασχολούμενος σχεδιαστής και εικονογράφος. Έχει αποσπάσει τόσο το βραβείο της Ενώσεως Βρετανικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής όσο και το Wilkinson Sword Trophy. Έχει εικονογραφήσει διάφορα βιβλία του εκδοτικού οίκου Osprey, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα υπ’ αριθμόν 69 (Nagashino 1575) και 72 (Γιουτλάνδη 1916) της σειράς Campaign. Ο Gerrard ζει και εργάζεται στο Κεντ.
________________________________
William Martin, Howard Gerrard: "Η Μάχη του Βερντέν" - μετάφραση: Βαγγέλης Στεργιόπουλος - εκδόσεις Γκοβόστη

ISBN 960-446-171-4 - σελ. 176 - τιμή 14,50 ευρώ - έκδοση 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...