Ελλάδα και Τουρκία. Εκσυγχρονιστικές γεωγραφίες και χωρικές αντιλήψεις του έθνους

Τα έθνη - κράτη αναδύθηκαν μέσα από φλογερές ιδέες για την πατρίδα και τον λαό όσο και από αιματηρούς ένοπλους, πολιτικούς και διπλωματικούς αγώνες. Αυτή η εξελικτική πορεία σφραγίστηκε από τα σχέδια των ιδεολόγων εθνικιστών για τα σύνορα του κράτους που ονειρεύονταν και τις αντιλήψεις τους για το έθνος.

Καθώς τέτοια εδαφικά σχέδια σπάνια συνέπιπταν με τα πραγματικά σύνορα που ορίζονταν από το διακρατικό σύστημα, οι αντίπαλοι εθνικισμοί κατέφυγαν σε αλυτρωτισμό, ανταλλαγές πληθυσμών και εθνοκαθάρσεις που οδήγησαν στη σημερινή χαρτογραφία. Τα ουτοπικά εθνικά οράματα συμπορεύτηκαν με διαφορετικούς ορισμούς του έθνους θεμελιωμένους είτε στη θρησκεία και την εθνότητα είτε σε κοσμικές και συνταγματικές Αρχές.

Οι πρωτότυπες μελέτες επιστημόνων από την Ελλάδα και την Τουρκία που περιλαμβάνει αυτός ο τόμος εξετάζουν τις ιδεολογίες και τις πολιτικές διαδικασίες που διαμόρφωσαν, διαφορετικά στις δύο χώρες, την εθνική επικράτεια και το εθνικό ανήκειν. Το βιβλίο δείχνει ότι υπήρχαν και άλλοι δρόμοι πέρα απ’ αυτούς που πήρε η οικοδόμηση του έθνους-κράτους και η αντιμετώπιση των πληθυσμών του στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ενώ επεκτείνεται σε ζητήματα που σήμερα ακόμα παραμένουν άλυτα στο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών αλλά και στη διεθνή πολιτική σκηνή. - (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος υπηρετεί ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής και είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης (σε άδεια) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το συγγραφικό του έργο αφορά την ιστορία, την πολιτική και την κουλτούρα της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης και τη διαδικασία εκδημοκρατισμού στις χώρες αυτής της περιοχής. Στις σημαντικότερες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται η μελέτη Πολιτισμικός δυϊσμός και πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης (2000) και οι ακόλουθοι συλλογικοί τόμοι που επιμελήθηκε: Rethinking Good Administration in the European Union (2008), Democracy and the State in the New Southern Europe (2006) και The European Ombudsman: Origins, Establishment, Evolution (2005).

Η Θάλεια Δραγώνα είναι καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου. Μελετά ζητήματα ταυτότητας και εθνοτικών μειονοτήτων, καθώς και τον εθνοκεντρισμό στο εκπαιδευτικό σύστημα. Στα πρόσφατα συλλογικά έργα που επιμελήθηκε μαζί με άλλους περιλαμβάνονται: Ελλάδα και Τουρκία: Πολίτης και έθνος-κράτος (2005) και Πρόσθεση όχι αφαίρεση, πολλαπλασιασμός όχι διαίρεση: Παρεμβαίνοντας στην εκπαίδευση της μειονότητας στη Θράκη (2008).

Ο Çağlar Keyder είναι καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη και στο State University of New York στο Μπίνγκαμτον. Έχει εκτενές δημοσιευμένο έργο στην ιστορική κοινωνιολογία και τις πολεοδομικές μελέτες.
________________________________
Νικηφόρος Διαμαντούρος, Θάλεια Δραγώνα, Çağlar Keyder: "Ελλάδα και Τουρκία. Εκσυγχρονιστικές γεωγραφίες και χωρικές αντιλήψεις του έθνους" - Μετάφραση: Ελένη Αστερίου - Κείμενα: Α. Στουραΐτη, Α. Καζαμίας, Y. Köksal, Γ. Τσιώμης, Α. Αναστασιάδης, M. A. Karaömerlioğlu, N. Yalman, Y. Navaro-Yashin, Κ. Β. Μαυράτσας, Π. Κονόρτας, Γ. Αγγελόπουλος, R. Kasaba, A. Öncü

ISBN 978-960-221-545-6 - σελ. 446 - τιμή 24,00 ευρώ - έκδοση 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...