Η Ελλάδα στο ντιβάνι

«Πόσο πραγματική είναι σήμερα η ταυτότητα των Ελλήνων; Ποιες αλλαγές έχει υποστεί από την έλευση της παγκοσμιοποίησης και του ευρώ; Πώς μας βλέπουν οι ξένοι τα τελευταία χρόνια; Κινδυνεύει η ευρωπαϊκή υπόσταση της χώρας; Γιατί χρειάζεται ανανέωση της «φωτογραφίας»; Γιατί πρέπει η ελληνικότητα να επαναθεμελιωθεί χωρίς διλήμματα; Ποιοι υπόγειοι παράγοντες διαμορφώνουν τη νέα ελληνική ταυτότητα; Ποιοι και πώς αναθεωρούν την ιστορία μας; Πόσο αντέχει η ελληνική γλώσσα; Τι σημαίνει κατάρρευση των κοινωνικών στερεοτύπων; Πώς το Μνημόνιο επηρεάζει το «DNA» των Ελλήνων;  Πώς πρέπει να είναι η νέα ταυτότητα για να βγούμε πάλι μπροστά;

Το βιβλίο καταγράφει με ρυθμό θρίλερ τις απαντήσεις της κοπιαστικής και αγωνιώδους πορείας της ελληνικής κοινωνίας προς τον αυτοπροσδιορισμό μέσα από τρία δυναμικά πεδία της νεοελληνικής μας ταυτότητας:

- την αναψηλάφηση της ιστορίας,

- της εξέλιξης γύρω από την ελληνική γλώσσα και

- το λυκόφως των εθνικών μας στερεοτύπων.

Ο δημοσιογράφος Μάκης Ανδρονόπουλος επεξεργάστηκε ένα τεράστιο υλικό για να αποκαλύψει τις υπόγειες δυναμικές που αναπτύσσονται μέσα στους κόλπους της κοινωνίας και οι οποίες αναθεωρούν την ελληνική ταυτότητα, μέσα από σφοδρές συγκρούσεις που διαφεύγουν από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. 

Το βιβλίο διαβάζεται είτε σαν ανθολόγιο κρίσεων και σχολίων για τη σύγχρονη ελληνικότητα από κορυφαίους ξένους και Έλληνες διανοούμενους, είτε σαν στοχαστικό ρεπορτάζ πάνω στις επιστήμες της ιστορίας, της γλώσσας και της κοινωνικής ψυχανάλυσης, ή ακόμα σαν μια αλληλουχία εθνικών εξομολογήσεων πάνω στο ντιβάνι της παγκοσμιοποίησης». - (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Το βιβλίο αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για το έθνος, ούτε για τον πατριωτισμό. Αφορά την ταυτότητα της κοινωνίας μας, την ανάγκη της αποκάθαρσης από την "πανουργία  της ιστορίας", αλλά και της αναγνώρισης.

Το βιβλίο αυτό δεν γράφτηκε για να προκαλέσει κατάθλιψη, αλλά για να φωτίσει μια διέξοδο με οραματική τρυφερότητα.

Είναι στην ουσία του ένα βιβλίο ψυχαναλυτικό, που έρχεται να σηματοδοτήσει επικίνδυνα σημεία και γκρεμούς, και κυρίως να φωτίσει τις δυναμικές που αναπτύσσονται...

Η πρόθεσή μου είναι δημιουργική, είναι πρόθεση υπέρβασης. Έγραψα ένα βιβλίο για τους Έλληνες που ψάχνονται και ελπίζουν. Έγραψα ένα βιβλίο στην ουσία του αισιόδοξο. Προσπαθώ να δω τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων -μέσα σε αυτή την εξουθενωτική πραγματικότητα που ζούμε- και να αναγομώσω την ελπίδα». - Μ.Α. 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Μάκης Ανδρονόπουλος γεννήθηκε το 1955 και σπούδασε οικονομικά. Είναι δημοσιογράφος, διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής σύνταξης στη Ναυτεμπορική, στον Κόσμο του Επενδυτή, και στην Απογευματινή της Κυριακής.

Διετέλεσε επίσης αρχισυντάκτης στο Κέρδος και οικονομικός συντάκτης στο Έθνος, την Καθημερινή και το Ποντίκι. 

Παρουσίασε οικονομικές εκπομπές στην τηλεόραση (7X, Tempo, Mega) και συνεργάζεται με πολλά περιοδικά.

Σήμερα εργάζεται στο χώρο της πολιτικής επικοινωνίας.
__________________________
Μάκης Ανδρονόπουλος: "Η Ελλάδα στο ντιβάνι"

ISBN 978-960-221-520-1 - σελ. 352 - τιμή 20,00 ευρώ - έκδοση 2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...