Συνοπτική ιστορία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου

[ παρουσίαση ]

Το 1914, οι πλούσιες και ισχυρές χώρες της Ευρώπης αποφάσισαν επιτέλους να κινητοποιήσουν τις τεράστιες στρατιές που προετοίμαζαν από χρόνια. Το κάθε κράτος πίστευε στη νίκη. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή της Ευρώπης.

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ή Μεγάλος Πόλεμος, παραμένει ένα από τα τραγικότερα γεγονότα της Ιστορίας, που μας στοιχειώνει ακόμη και σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά το ξέσπασμά του. Τι σήμαινε αυτός ο πόλεμος; Ήταν μια εκστρατεία αρπαγής πλούτου και επιβολής του ισχυρού ή ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών που μετατράπηκε σε εφιάλτη για εκατομμύρια άνδρες οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους;

Σχεδόν όλες οι χώρες που ενεπλάκησαν στον πόλεμο καταστράφηκαν, ενώ ακόμη και οι επίσημοι νικητές υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημίες. Το αποτέλεσμα ήταν να προετοιμάζεται σιγά σιγά το έδαφος για έναν ακόμη πιο τραγικό πόλεμο, είκοσι χρόνια αργότερα. Ο Νόρμαν Στόουν, ένας από τους καλύτερους σύγχρονους ιστορικούς, αποδίδει με παραστατικό τρόπο τα αίτια, τα γεγονότα και τις συνέπειες του Μεγάλου Πολέμου σε ένα βιβλίο ανεκτίμητο απόκτημα για τη βιβλιοθήκη κάθε αναγνώστη.

"Ο Στόουν καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη του μέχρι την τελευταία σελίδα. Το βιβλίο του είναι γεμάτο συναρπαστικές δευτερεύουσες ιστορίες και λεπτομέρειες που θα ενθουσιάσουν όλους όσοι νόμιζαν ότι η ευρωπαϊκή ιστορία δεν έκρυβε πλέον καμία έκπληξη γι αυτούς!" - Wall Street Journal

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νόρμαν Στόουν γεννήθηκε στη Γλασκόβη το 1941 και είναι ένας από τους επιφανέστερους Βρετανούς ιστορικούς. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Wolfson History για το βιβλίο του The Eastern Front, 1914-1917 και με το βραβείο Fontana History of Europe για το Europe Transformed, 1878-1919. Έχει εργαστεί ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Επίσης ήταν σύμβουλος της πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σήμερα είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ στην Αγκυρα. Είναι παντρεμένος, έχει τρία παιδιά και ζει μεταξύ Οξφόρδης, Αγκυρας και Κωνσταντινούπολης.
__________________________________
Νόρμαν Στόουν: "Συνοπτική ιστορία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου" - μετάφραση: Βαγγέλης Κατσάνης

ISBN 978-960-453-700-6 - σελ. 256 - τιμή 17,78 ευρώ - έκδοση Απριλίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...