Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ

[ παρουσίαση ]

Η φοιτήτρια Βιργινία Παγώνη διακόπτει τις σπουδές της στην Αθήνα κι επιστρέφει στα Χανιά. Με την αυτοκτονία του πατέρα της πάντα στην πλάτη, αντιμέτωπη με τις ματαιωμένες ερωτικές σχέσεις, τη μοναξιά, τη θλίψη. Αφοσιώνεται με προσκοπική διάθεση στον υπέργηρο και ανήμπορο παππού της. Θα πέσει στα χέρια της ένα αντίγραφο που θα την ταράξει.

Ο αδελφός της μητέρας της, εν τω μεταξύ, θα της εμπιστευτεί τα τετράδια του παππού, ένα ημερολογιακής υφής αναδρομικό χρονικό της ζωής του. Από μέρα σε μέρα, αργά κι επώδυνα, η Βιργινία, με εργατικότητα μυρμηγκιού και εκλεκτικότητα μέλισσας, μέσα από τον μύθο του παππού της χώνεται όλο και πιο βαθιά στην Ιστορία, ενώ ταυτοχρόνως αναζητάει τον δικό της μύθο, τη δική της συνείδηση. Όταν αρχίζει πια τον εσωτερικό της μονόλογο, εμπλουτισμένο και διευρυμένο αντιστικτικά από άλλες και διαφορετικές φωνές, ενσωματώνοντας σταδιακά στη δική της την αφήγηση του παππού, όλα μοιάζουν να έχουν συντελεστεί φιλτραρισμένα απ την επίγνωση ότι το δίκιο στην ιστορική εκδοχή του είναι ζόρικο πολύ. Κι όσο πιο ζόρικο τόσο και πιο συχνά λημεριάζει με τ' άδικο.

Διαβάστε επίσης της ιδίας: "Ουράνια μηχανική" , "Η πηγάδα - Κάτι άνθρωποι - Αθοπετού"

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Μάρω Δούκα γεννήθηκε το 1947 στα Χανιά.

Σπούδασε αρχαιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Από το 1966 ζει στην Αθήνα.

Άρχισε να γράφει από το 1969. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Διηγήματά της μεταφράστηκαν στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα ιταλικά και στα ρωσικά. "Η αρχαία σκουριά" μεταφράστηκε στα αγγλικά και στα γαλλικά. "Η πλωτή πόλη" στα γερμανικά, και το "Εις τον πάτο της εικόνας" στα γαλλικά. Έχει αρνηθεί το Κρατικό Βραβείο για την "Πλωτή πόλη", αλλά θεωρεί τιμή το Βραβείο Καζαντζάκη για την "Αρχαία σκουριά".
__________________________________
Μάρω Δούκα: "Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ"

ISBN 978-960-163-789-1 - σελ. 576 - τιμή 21,50 ευρώ - έκδοση Οκτωβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...