Το μαύρο κουτί

[ παρουσίαση ]

Ο γάμος της Ιλάνα και του Αλεξ καταλήγει σε ένα οδυνηρό διαζύγιο. Μετά από επτά χρόνια απόλυτης σιωπής, η Ιλάνα αποφασίζει να γράψει στον πρώην άντρα της για να τον ενημερώσει για την προβληματική συμπεριφορά του γιου τους Μπόαζ και να ζητήσει τη βοήθειά του.

Είναι η αρχή ενός συναρπαστικού μυθιστορήματος, όπου ο Αμός Οζ αφηγείται την ιστορία μιας μεγάλης αλλά χαμένης αγάπης μέσα από μια σειρά σοβαρών και ειρωνικών, κωμικοτραγικών και απεγνωσμένων, τυπικών αλλά και βαθιά ερωτικών επιστολών, απεικονίζοντας ταυτόχρονα την πραγματικότητα της ισραηλινής κοινωνίας, λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Ισραήλ τον Ιανουάριο του 1987, σκαρφάλωσε αμέσως στην κορυφή των πωλήσεων σε όλο τον κόσμο και παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του Iσραηλινού συγγραφέα. Το 1988 το "Μαύρο κουτί" κέρδισε το γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Prix Femina Etranger για το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα εκείνης της χρονιάς.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αμός Οζ γεννήθηκε στην Iερουσαλήμ το 1939.

Kαθιερώθηκε ως ο σημαντικότερος σύγχρονος Ισραηλινός συγγραφέας με το μυθιστόρημά του O Mιχαέλ μου, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1968 και μεταφέρθηκε επιτυχώς στον κινηματογράφο.

Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, πολιτικά δοκίμια και παιδικά βιβλία. Έχει βραβευθεί με το Βραβείο Λογοτεχνίας Xολόν και το γερμανικό Βραβείο Ειρήνης 1992. Ήταν μία από τις πρώτες συνειδητές φωνές που υποστήριξαν τη λύση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης με τη δημιουργία δύο κρατών. Yπήρξε από τα ενεργά στελέχη του φιλειρηνικού κινήματος στο Iσραήλ επί μία εικοσαετία.
___________________________________
Αμός Οζ: "Το μαύρο κουτί" - μετάφραση: Ιακώβ Σιμπή

ISBN 978-960-03-5118-7 - σελ. 301 - τιμή 21,10 ευρώ - έκδοση Οκτωβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...