Στάχτες και χώμα

[ παρουσίαση ]

Μια γέφυρα, ένα αποξηραμένο ποτάμι σε ένα έρημο τοπίο, το φυλάκιο ενός σκοπού, ένας δρόμος που χάνεται στον ορίζοντα, ένας έμπορος που σκέφτεται τον κόσμο, ένας γέρος, ένα μικρό παιδί και η αναμονή.

Τίποτε δεν κινείται.

Είμαστε στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση. Ο γέρος άντρας πηγαίνει να ανακοινώσει στο γιο του που δουλεύει στα ορυχεία, τον πατέρα του μικρού, ότι στο χωριό τους σκοτώθηκαν όλοι σε ένα βομβαρδισμό. Μιλάει, σκέφτεται: μια κόλαση από αναμνήσεις, προσδοκίες, τύψεις, εικασίες, υποψίες…

Ένας γυμνός λόγος που μιλάει για τον πόνο, τη μοναξιά και το φόβο τού να μη σ'' ακούει κανείς.

Διαβάστε επίσης του ιδίου: "Η πέτρα της υπομονής"

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ατίκ Ραχίμι γεννήθηκε το 1962 στην Καμπούλ, όπου τελείωσε το γαλλο-αφγανικό λύκειο Εστικλάλ και σπούδασε λογοτεχνία. Το 1984, ο πόλεμος τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την πατρίδα του και να καταφύγει στο Πακιστάν. Στη συνέχεια πήγε στη Γαλλία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο. Εκεί, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, έκανε το διδακτορικό του στην οπτικοακουστική επικοινωνία. Σήμερα ζει στο Παρίσι και σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ.

Το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, ΣΤΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΧΩΜΑ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, έγινε δεκτό παγκοσμίως με θερμές κριτικές και τα δικαιώματά του πουλήθηκαν σε 23 χώρες. Το 2004 διασκευάστηκε και γυρίστηκε σε κινηματογραφική ταινία, η οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Καννών. Η ΠΕΤΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ, που έχει χαρακτηριστεί ένα μικρό αριστούργημα της τέχνης, τιμήθηκε το 2008 με το Βραβείο Γκονκούρ, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας.
_________________________________
Ατίκ Ραχίμι: "Στάχτες και χώμα" - μετάφραση: Μαρία Χωρεάνθη

ISBN 978-960-274-622-6 - σελ. 96 - τιμή 3,90 ευρώ - έκδοση Μαρτίου 2002

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...