Οι χαρές και τα δεινά της εργασίας

[ παρουσίαση ]

Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας στη δουλειά – όμως είναι εκπληκτικό πόσα λίγα πράγματα έχουν γραφτεί σχετικά με το τι κάνει την εργασία μία απ’ τις πιο συναρπαστικές και ταυτόχρονα επίπονες από όλες τις δραστηριότητές μας.

Το «Οι χαρές και τα δεινά της εργασίας» διερευνά τις απολαύσεις και τους κινδύνους του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος, ζωντανεύοντας εξαίσια με τι ασχολούνται οι άνθρωποι όλη μέρα –και όλη νύχτα– προκειμένου να λειτουργεί ομαλά η ξέφρενη καθημερινότητά μας.

Με φιλοσοφική ματιά και με τον χαρακτηριστικό συνδυασμό χιούμορ και γνώσεων, ο Alain de Botton μάς οδηγεί σε ένα ταξίδι που περιλαμβάνει μια εσκεμμένα εκλεκτική ποικιλία επαγγελμάτων, από την κατασκευή πυραύλων ως την παρασκευή μπισκότων, από τη λογιστική ως την τέχνη – στην προσπάθεια να διερευνήσει τι κάνει άλλες δουλειές να μας ικανοποιούν κι άλλες να μας καταστρέφουν την ψυχή.

Το βιβλίο αποτελεί έναν πανηγυρικό και μια έρευνα για κάτι που παίζει εξίσου κεντρικό ρόλο στη ζωή μας όσο ο έρωτας – αν και συνήθως δυσκολευόμαστε υπερβολικά να το αναλύσουμε όπως πρέπει. Όπως επισημαίνει ο De Botton, οι περισσότεροι συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά που επέλεξε για λογαριασμό μας ο δεκαεξάχρονος εαυτός μας. Εδώ λοιπόν έχουμε τον τέλειο οδηγό για ορισμένες από τις πλέον παράφορες αγωνίες και δελεαστικές ελπίδες που προκύπτουν από την πορεία μας στον χώρο της εργασίας.

«Το χάρισμα του De Botton είναι ότι μας παρακινεί να σκεφτούμε για τον τρόπο ζωής μας και πώς θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τα πράγματα»
. - The Times

«Αν έχει νόημα να πούμε ότι ένας ήδη διάσημος, πολυδιαβασμένος συγγραφέας, δημιούργησε κάτι το επαναστατικό, τότε σίγουρα μιλάμε γι’ αυτό το βιβλίο. Δίχως να χάσει το παραμικρό από τη σαφήνεια και το ανάλαφρο ύφος που τον χαρακτηρίζουν, ο Alain de Botton καταφέρνει να φτάσει σε μια βαθύτερη, καλοπροαίρετη ιλαρότητα και σ’ ένα υψηλότερο επίπεδο μελαγχολικής οξύνοιας. Εκτός των άλλων, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα θρίαμβο στιλιζαρισμένης, ανορθόδοξης δημοσιογραφίας». - Geoff Dyer

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Alain de Botton γεννήθηκε το 1969 στη Ζυρίχη και ζει στο Λονδίνο. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες με εξαιρετική επιτυχία. Είναι συγγραφέας μεταξύ άλλων των: «Πώς ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου» (2002), «Μικρή φιλοσοφία του έρωτα» (2003), «Περί του κοινωνικού status» (2005), «Η τέχνη του ταξιδιού» (2006) και «Η αρχιτεκτονική της ευτυχίας» (2007).

Στα βιβλία του καταπιάνεται με διάφορα θέματα φιλοσοφικού ενδιαφέροντος, δίνοντας όμως έμφαση στη σχέση τους με την καθημερινή ζωή. Γι' αυτό και έχει θεωρηθεί ότι με τη συγγραφή του κατορθώνει να καταστήσει τη φιλοσοφία προσιτή στο ευρύ κοινό. Ο De Botton είναι επίσης ιδρυτής του The School of Life στο Λονδίνο, σχολείου που προσφέρει μια νέα άποψη για την εκπαίδευση.
___________________________________________________
Alain de Botton: "Οι χαρές και τα δεινά της εργασίας"

ISBN 9789601634197 - σελ. 384 - τιμή 14,49 ευρώ - έκδοση Οκτωβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...