Μαραθώνιος – Ραντεβού με την ιστορία

[ παρουσίαση ]

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια από το 490 π. Χ! Ο οπλίτης αγγελιαφόρος μετέφερε, τρέχοντας από τον Μαραθώνα στην Αθήνα, το άγγελμα μιας κοσμοϊστορικής νίκης. Έκανε έναν άθλο για ν’ αναγγείλει έναν μεγαλύτερο: τη νίκη του πολιτισμού και της ελευθερίας επί της υποταγής και της δεσποτείας!

Αιώνες αργότερα ο Γάλλος φιλέλληνας καθηγητής Μισέλ Μπρεάλ, εμπνεύσθηκε κάτι που δεν είχε υπάρξει στο παρελθόν, τον Μαραθώνιο! Για να τιμήσει το αρχαίο κλέος και τη ιστορία…
Έτσι, 114 χρόνια από σήμερα, γεννήθηκε ένα μοναδικό σε χαρακτηριστικά αγώνισμα κλασικού αθλητισμού, που σταδιακά έγινε ένα συναρπαστικό αθλητικό γεγονός, με εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς στα πέρατα της Γης…

Μαραθώνας & Μαραθώνιος… Ανεπανάληπτη ταύτιση ενός ιερού τόπου μ’ ένα αγώνισμα, η έκφραση της προσπάθειας του ανθρώπου να ξεπεράσει τα όρια! Τότε, το 1896, οι πρώτοι άμαθοι δρομείς τερμάτισαν στο Παναθηναϊκό στάδιο. Περίπου 40 χιλιόμετρα, κάπου 3 ώρες δρόμος…

Ο Λούης, ο Βασιλάκος και άλλοι άνοιξαν το δρόμο, που αργότερα καθιερώθηκε σε απόσταση 42.195μ. Αυτή που έτρεξαν αργότερα ο Σάρρας, ο Κυριακίδης, ο Ραγάζος, ο Βούρος, ο Κούσης, ο Πολιάς, η Χριστοδούλου, η Παπαναστασίου, η Παπασπύρου, η Αμπατζίδου, η Πολύζου κ.α. Κι ακόμη αθλητές όπως οι Μίχαλιτς, Κάρβονεν, Μπικίλα, Άντκοξ, Κιμιχάρα, Χιλ, Ακτσάϊ, Αντόν, Μπαλντίνι ή αθλήτριες όπως οι Μότα, Κατούνα, Σουζούκι, Όμπερεμ, Νογκούτσι κ.α.
Η αφετηρία ίδια, σχεδόν ίδια και η διαδρομή… Ένα όνειρο, ο τερματισμός στο καλλιμάρμαρο! Το έκαναν πραγματικότητα εκατοντάδες διάσημοι δρομείς, άνδρες και γυναίκες, σε πολυάριθμους αγώνες ( Πανελλήνιοι, Ολυμπιακοί, Βαλκανικοί, Ευρωπαϊκά & Παγκόσμια πρωταθλήματα, Παγκόσμιο Κύπελλο, διεθνείς αγώνες, Μαραθώνιος στην μνήμη Γρηγόρη Λαμπράκη, κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας).

Η ιστορία των 2.500 χρόνων είναι γνωστή και καταγεγραμμένη… Η ιστορία του Μαραθωνίου της Αθήνας παρουσιάζεται στο βιβλίο αυτό για πρώτη φορά ολοκληρωμένη, διορθωμένη, σύγχρονη, με πλήθος στοιχείων που προσφέρουν γνώση και συνδέουν τον αυθεντικό Μαραθώνιο με το διεθνές περιβάλλον του αγωνίσματος.

Στο βιβλίο αυτό ξαναγράφεται η ιστορία, διανύεται η διαδρομή με πρωτότυπο τρόπο και η αφήγηση κάνει τον αναγνώστη να αισθάνεται ότι παρακολουθεί κινηματογραφικό φιλμ για τον Μαραθώνιο της Αθήνας!

Ο αυθεντικός δρόμος της ιστορίας και της δόξας και οι πρωταγωνιστές «ζωντανεύει» μέσα από γεγονότα, μύθους, ανέκδοτα, παραλειπόμενα, ονόματα και ρεκόρ. Με τρόπο που διαγράφει λάθη, διαλύει ασάφειες, επαναπροσδιορίζει αλήθειες!
Όλα όσα δεν γνωρίζετε, όλα όσα πρέπει να μάθετε, ιχνηλατώντας την ιστορία, το μεγαλείο και τα επιτεύγματα των δρομέων στη δυσκολότερη διαδρομή του Κόσμου, τον αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Δρομέα, φίλαθλε, θεατή… Νιώσε «μαραθωνοδρόμος» διαβάζοντας το βιβλίο. Φώναξε το δικό σου «Νενικήκαμεν»! Γιατί ο Μαραθώνιος θα διεξάγεται όσο υπάρχουν άνθρωποι που θα πιστεύουν στον άνθρωπο, στην προσπάθεια, στα ιδανικά…
___________________________________
Γιάννης Μαμουζέλος: "Μαραθώνιος – Ραντεβού με την ιστορία"

ISBN 978-960-422-897-3 - σελ. 280 - κυκλοφορεί στις 18 Οκτωβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...