Ένα λαμπρό μέλλον

Η Κατρίν Κιουσέ, στο βραβευμένο με Goncourt des lycéens (2008) μυθιστόρημά της, σκιαγραφεί με μεγάλη ευαισθησία τη δύσκολη σχέση δυο γυναικών διαφορετικής γενιάς και κουλτούρας, ενώ ταυτόχρονα αφηγείται την περιπετειώδη πορεία μιας οικογένειας Ρουμάνων μεταναστών ανά τον κόσμο.

Μέσα από μια αριστοτεχνικά δομημένη αφήγηση, μας μεταφέρει από τη σοβιετική Ρουμανία της δεκαετίας του ’50, στο Ισραήλ της δεκαετίας του ’70 και τις Ηνωμένες Πολιτείες του σήμερα, και καταθέτει έναν ενδιαφέροντα στοχασμό πάνω στη σχέση παρόντος-παρελθόντος, μνήμης-λήθης, συγγένειας και άρνησής της.

Η Ελένα Τιμπερέσκου, γεννημένη το 1936 στη Βεσσαραβία της Ρουμανίας, είναι μια γυναίκα με ατσαλένια θέληση. Με τη δύναμη της θέλησής της χτίζει το μέλλον το δικό της και της οικογένειάς της -ένα μέλλον που θα το ήθελε λαμπρό.

Αντιτιθέμενη στην οικογένεια, την κοινωνία και το σοβιετικό καθεστώς, αφήνει τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου, και με ενδιάμεσο σταθμό το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ, μεταναστεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου στην κυριολεξία επανεφευρίσκει τον εαυτό της: νέο όνομα, νέο επάγγελμα, γλώσσα και πατρίδα.

Ο γιος της Αλεξάντρου, με καλές σπουδές, θα είχε όλα τα εφόδια για να πραγματοποιήσει το δικό του αμερικάνικο όνειρο εάν δεν εμφανιζόταν μια γυναίκα ικανή να θέσει σε κίνδυνο την προοπτική αυτή, η Γαλλίδα αγαπημένη του.

Η νέα γυναίκα -γεμάτη από ένα αίσθημα εθνικής ανωτερότητας, εγωίστρια και δεμένη στενά με τη γενέτειρά της– ίσως προσπαθήσει να παρασύρει τον Αλεξάντρου σε μια νέα μετανάστευση με αβέβαιο μέλλον.

Η αντιπαράθεση των δύο γυναικών είναι αναπόφευκτη: η μία μαθημένη από τη ζωή να διεκδικεί και να παίρνει αυτό που θέλει, η άλλη συνηθισμένη να της έρχονται όλα βολικά. Ποια θα επικρατήσει; Είναι άραγε η παραδοσιακά ανταγωνιστική σχέση νύφης-πεθεράς καταδικασμένη να είναι αιματηρή; Ή μήπως μέσα από τη σύγκρουση οι δύο αυτές γυναίκες ανακαλύψουν τελικά μια άλλου είδους συγγένεια, όχι εξ αίματος, αλλά συναισθηματική;
____________________________________
Κατρίν Κιουσέ (Katherine Cusset): "Ένα λαμπρό μέλλον"

ISBN 978-960-486-012-8 - σελ. 416 - τιμή 16,00 ευρώ - έκδοση Νοεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...