Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα

[ παρουσίαση ]

Το «Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα» είναι το πρώτο βιβλίο για παιδιά του συγγραφέα και σεναριογράφου Νίκου Παναγιωτόπουλου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα». Ο συγγραφέας μιλά για το θέμα της ταυτότητας και της διαφορετικότητας μέσα από μια διασκεδαστική ιστορία διασταυρώσεων διαφορετικών πλασμάτων.

«Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε ένας ιπποπότης. Πάει να πει, ένας ιπποπόταμος σαν όλους τους άλλους, μονάχα που ετούτος φορούσε… πανοπλία! Επειδή η ζωή του ιπποπότη μόνο εύκολη δεν ήταν, αποφάσισε να φύγει στα όρη στα βουνά, ακολουθώντας τη ζωή του ιππότη. Κάπου εκεί –ποιος ξέρει;– ίσως έβρισκε και τη νεράιδα του, που, όπως όλες οι νεράιδες, είναι ικανές για όλα…»

Στο δρόμο του συναντά έναν ολόκληρο κόσμο με πλάσματα που είναι διαφορετικά όπως κι εκείνος (το σκουληκατσίκι, το κουνουπαπί, τον κροκόσκυλο κ.ά.), για να οδηγηθεί στο τέλος στην αγελάδα με τα φτερά, που δεν είναι άλλη από τη νεράιδα του!

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μετατρέπει ένα παιχνίδι λέξεων και εικόνων σε μια ευχάριστη αφήγηση ή ανάγνωση για τα παιδιά. Ο συγγραφέας δεν ακολουθεί την κλασική φόρμα του παραμυθιού, αλλά με την αμεσότητα του λόγου και την αλλεπάλληλη διαδοχή των περίεργων πλασμάτων οδηγεί το παιδί στο να συναισθανθεί την ύπαρξη των πολλών και διαφορετικών πραγμάτων που συνθέτουν τον κόσμο γύρω του, καθώς και τη δύναμη της υπέρβασης και την πραγματοποίηση του ονείρου.

Η εικονογράφηση του βραβευμένου Βασίλη Παπατσαρούχα ακολουθεί πιστά το ύφος του κειμένου και, με απόλυτη παιδικότητα στις ζωγραφιές, δίνει έμφαση στην αποτύπωση των πλασμάτων της ιστορίας, ενώ με την επιλογή ενός αφαιρετικού καμβά αφήνει περιθώριο στη φαντασία.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και τον εικονογράφο

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στις 15-4-1963 στην Αθήνα.

Σπούδασε Τεχνολόγος Μηχανικός, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με το θέατρο. Εργάστηκε ως καλλιτεχνικός συντάκτης (από το 1989 έως το 1992) σε εφημερίδες, περιοδικά και την τηλεόραση. Έκτοτε ασχολείται επαγγελματικά με το σενάριο. Έχει γράψει σενάρια για τηλεοπτικές σειρές, ενώ από το 1995 ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τον κινηματογράφο.

Έχει γράψει πέντε σενάρια για ταινίες μεγάλου μήκους. Για μία από αυτές, τους «Απόντες» (σκην. Νίκος Γραμματικός), απέσπασε το βραβείο σεναρίου στο 37ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το 1996.

Παράλληλα διδάσκει σενάριο σε ιδιωτική σχολή κινηματογράφου. Ποιήματα και διηγήματά του διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς, ενώ η συλλογή διηγημάτων του «Η ενοχή των υλικών» τιμήθηκε με το Βραβείο Μαρίας Ράλλη για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς.

- «Η ενοχή των υλικών», διηγήματα, Αθήνα, Πόλις, 1997.

- «Ο Ζίγκι απ' τον Μάρφαν - Το ημερολόγιο ενός εξωγήινου», μυθιστόρημα.
Αθήνα, Πόλις, 1998.

- «Το γονίδιο της αμφιβολίας», μυθιστόρημα, Αθήνα, Πόλις, 1999.

- «Αγιογραφία», μυθιστόρημα, Αθήνα, Πόλις, 2003.

Ο Βασίλης Παπατσαρούχας γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα, στον Περισσό.

Σπούδασε Ζωγραφική και Γραφικές Τέχνες στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις με έργα ζωγραφικής, κατασκευές, καθώς επίσης με ταινίες video-art. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου σαράντα βιβλία για παιδιά και μεγάλους με εικονογραφήσεις του. Δύο από αυτά είναι συλλεκτικές εκδόσεις, ενώ τα τρια είναι σε κείμενα του ίδιου.

Το 2003 πήρε έπαινο από το ελληνικό παράρτημα της ΙΒΒΥ για την εικονογράφηση του βιβλίου του Κώστα Χαραλά «Το μυστήριο της Ανομβρίδας». Το 2004 πήρε το πρώτο βραβείο από το ελληνικό παράρτημα της ΙΒΒΥ για την εικονογράφηση του βιβλίου της Λίλας Πατρόκλου «Η Χρυσούλα». Το 2004 απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο «Η Κοκκινοσκουφίτσα» σε διασκευή της Αργυρώς Κοκορέλη. Το 2008 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Άντερσεν.
________________________________________
Νίκος Παναγιωτόπουλος: "Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα" - εικονογράφηση Βασίλης Παπατσαρούχας

Σελίδες: 32 - Τιμή: 15.00€

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...