Ινδιάνικος χειμώνας

Οι Μάκα, μια φυλή Ινδιάνων ξεχασμένη από όλους, ζουν στριμωγμένοι σ’ ένα κομμάτι γης ανάμεσα στον Ειρηνικό Ωκεανό και τα δάση, στα βορειοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών, παλεύοντας με τη φτώχεια, τον αλκοολισμό και την εγκληματικότητα. Αν έκαναν ένα βήμα πίσω θα τους κατάπινε ο ωκεανός, όπως κοντεύει να τους καταπιεί και η Ιστορία, αφήνοντας στη θέση τους μόνο ένα γραφικό ίχνος στα εθνογραφικά μουσεία.

Έξι από τα μέλη τής φυλής, όμως, αποφασίζουν να υπάρξουν ξανά, να δηλώσουν την ταυτότητα και την κληρονομιά τους, προκαλώντας την Αμερική των λευκών.

Ξαναρχίζουν αυτό που κατεξοχήν υπήρξε το σημείο αναφοράς της φυλής τους: το κυνήγι της φάλαινας, που οι πρόγονοί τους είχαν εγκαταλείψει μισόν αιώνα πριν.

Απαγορευμένες λέξεις για τις οικολογικές οργανώσεις, αλλά και για την τοπική συντηρητική κοινωνία, ειδικά όταν το εγχείρημα αναλαμβάνει μια παρέα απόκληρων Ινδιάνων: ο Πέρσι, ο άεργος Τραβόλτα της περιοχής, ο αδερφός του ο Σταντ, που μόλις αποφυλακίστηκε, οι απόκληροι Κρις και Γκρεγκ, που έχουν εκδιωχθεί από την τοπική κοινωνία, ο κουλτουριάρης Χάουαρντ, βετεράνος του Βιετνάμ και ο γιος του Ντέιλ, που πληρώνει τις αμαρτίες του πατέρα του.

Το βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Φρεντερίκ Ρου Ινδιάνικος χειμώνας βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Οι Ινδιάνοι Μάκα ζουν στην περιοχή που είναι γνωστή ως Νία Μπέι, στην νοτιοδυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής, πάνω από 3.500 χρόνια. Η ιστορία της φυλής αυτής συνδέεται άρρηκτα με το κυνήγι της φάλαινας, όπως μαρτυρούν οι προφορικές παραδόσεις και τα έθιμά τους. Η φαλαινοθηρία –ζωτική για την οικονομική και πολιτιστική επιβίωση– της φυλής «κατοχυρώνεται» από συμφωνίες που οι Μάκα υπέγραψαν το 1855 με το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών – δραστηριότητα που απαγορεύθηκε τη δεκαετία του ’20 όταν η φάλαινα κυρήχθηκε προστατευόμενο είδος.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, και αφού το κυνήγι της γκρίζας φάλαινας επιτράπηκε, ορισμένα μέλη της φυλής διεκδίκησαν και ανέκτησαν το δικαίωμα να αναβιώσουν την πατρογονική τους δραστηριότητα.

 Με αφορμή τα πραγματικά αυτά στοιχεία, ο Φρεντερίκ Ρου γράφει ένα σύγχρονο γουέστερν της θάλασσας, μια βίαιη και μελαγχολική ιστορία. Μιλά για την απόπειρα μιας ξεχασμένης φυλής να βρει μια θέση στον σύγχρονο κόσμο, σε μια άνιση μάχη με τις οικολογικές οργανώσεις, τη συντηρητική άρχουσα τάξη και την υποκρισία των λευκών. Μεταξύ οικολογίας και λόγου περί σεβασμού των πολιτιστικών μειονοτήτων, ο συγγραφέας βραχυκυκλώνει την «πολιτική ορθότητα» και, μέσα από την ωμή περιγραφή των αντιηρώων του, μιλά για το κυνήγι της ουτοπίας στον 21ο αιώνα. Με γραφή άμεση και απογυμνωμένη επικοινωνεί τη βία που υφίστανται και ανταποδίδουν οι χαρακτήρες του, κερδίζοντας δικαίως μια θέση πλάι σε σημαντικούς Αμερικανούς ομότεχνούς του, όπως οι Jim Harrison, Raymon Carver και Cormac McCarthy.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Φρεντερίκ Ρου (Frédéric Roux) γεννήθηκε το 1947 στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων, μίας βιογραφίας του Μάικ Τάισον (Mike Tyson, un cauchemar américain, 1999) και δύο μυθιστορημάτων (Ring, 2004, Et mon fils avec moi n’apprendra qu’à pleurer, 2005).

Είναι επίσης καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης και δημοσιογράφος. Το έργο Ινδιάνικος χειμώνας απέσπασε το Bραβείο Prix Ciné Roman Carte Noire (2008).
_____________________________________
Φρεντερίκ Ρου (Frédéric Roux): "Ινδιάνικος χειμώνας"

ISBN 978-960-486-007-4 - σελ. 545 - τιμή 19,00 ευρώ - έκδοση Μαρτίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...