Μην ελπίζετε να απαλλαγείτε από τα βιβλία

[ παρουσίαση ]

Η χαρούμενη γνώση: σπανίως η έκφραση του Νίτσε βρίσκει τέτοια εφαρμογή όση σε αυτό το βιβλίο για... τα βιβλία. Από τον πάπυρο μέχρι τις ψηφιακές συσκευές ανάγνωσης, διανύουμε πέντε χιλιάδες χρόνια ιστορίας του βιβλίου μέσω μιας σειράς συζητήσεων εμβριθών και ταυτόχρονα χιουμοριστικών, λόγιων και αντικειμενικών, διαλεκτικών και ανεκδοτολογικών, περίεργων και απολαυστικών.

Διατρέχουμε το χρόνο και τους τόπους

• πραγματικά πρόσωπα μπερδεύονται με φανταστικούς ήρωες
• πλέκεται το εγκώμιο της βλακείας
• αναλύεται το πάθος για συλλογές
• εκφράζονται οι λόγοι για τους οποίους η τάδε ή η δείνα εποχή έχει γεννήσει αριστουργήματα
• αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η μνήμη και ταξινομούνται τα έργα σε μια βιβλιοθήκη. Δίνεται η εξήγηση στο γιατί «οι κότες χρειάστηκαν έναν αιώνα για να μάθουν να διασχίζουν το δρόμο» ή στο πώς «η γνώση μας για το παρελθόν οφείλεται σε κρετίνους, ανόητους ή αντιπάλους».

Εν ολίγοις, διασκεδάζουμε με τη «λογοτεχνική μανία» των δύο παθιασμένων συνομιλητών που μας παρασύρουν στον τρελό χορό τους, όπου κάθε γύρος εκπλήσσει, δημιουργεί ευφορία και διδάσκει. Σε αυτούς τους καιρούς του καλπάζοντος σκοταδισμού, αυτό το βιβλίο είναι ίσως ο καλύτερος φόρος τιμής στην κουλτούρα του πνεύματος και το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο για την απογοήτευση.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Ουμπέρτο Έκο (Umberto Eco) γεννήθηκε το 1932. Είναι μελετητής του Μεσαίωνα, καθηγητής της σημειωτικής, φιλόσοφος, κριτικός της λογοτεχνίας και μυθιστοριογράφος.

Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με Το Όνομα του Ρόδου, το 1980.

Πρόεδρος της Ανώτατης Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, είναι ο συγγραφέας πολυάριθμων μυθιστορημάτων, όπως Το Εκκρεμές του Φουκό, Η Μυστηριώδης Φλόγα της Βασίλισσας Λοάνα, και δοκιμίων (Ιστορία της Ομορφιάς, Κήνσορες και Θεράποντες, ανάμεσα σε άλλα).

Ο Ζαν Κλοντ Καριέρ (Jean-Claude Carrière) γεννήθηκε το 1931 και μέχρι σήμερα έχει γράψει πολλά σενάρια ταινιών. Επίσης έχει γράψει θεατρικά έργα, τα περισσότερα μαζί με τον Πίτερ Μπρουκ. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων (μυθιστορημάτων, ανθολογιών, δοκιμίων). Το 1988 έγραψε το έργο Διάλογοι πάνω στο Αόρατο, σε συνεργασία με τον Ζαν Οντούζ και τον Μισέλ Κασέ.

_________________________________________
Ουμπέρτο Έκο, Ζαν Κλοντ Καριέρ: "Μην ελπίζετε να απαλλαγείτε από τα βιβλία"

ISBN 978-960-14-2141-4 - σελ. 291 - τιμή προσφοράς 14,40 - έκδοση Ιανουαρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...