Στους δρόμους του περπωμένου

[παρουσίαση ]

Με
σοπόλεμος - Κατοχή – Εμφύλιος. Ένα έργο βασισμένο στο συνοπτικό ημερολόγιο ενός υπαρκτού προσώπου, της Αθηνάς Λαμπρινίδου-Φιλιππακοπούλου.

Μέσα από τις πλουσιότατες εμπειρίες της πρωταγωνίστριας, που έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της σε μια άλλη Αθήνα, μη μεταλλαγμένη ακόμα σε τερατούπολη και σε μια Θεσσαλονίκη της οποίας η εβραϊκή κοινότητα δεν είχε αφανιστεί από το Ολοκαύτωμα, παρακολουθεί ο αναγνώστης καρέ-καρέ την τραγική πορεία της Ιστορίας της Ελλάδας του 20ού αι., από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1920.

Στην τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα (1920-29), η Αθήνα μια πραγματική «διαμαντόπετρα στης Γης το δαχτυλίδι». Τα καλοκαίρια τα πεντακάθαρα νερά του Φαλήρου δροσίζουν τους Αθηναίους, τα πρώτα «μεικτά μπάνια» ανδρών και γυναικών κάνουν δειλά την εμφάνισή τους και η ειδυλλιακή Πάρνηθα φιλοξενεί οικογένειες κατασκηνωτών στην ολόδροση αγκαλιά της.

Στα χρόνια του ’30, ο αναγνώστης μεταφέρεται στην αρχοντική Θεσσαλονίκη. Απεργίες και ταραχές προλειαίνουν το έδαφος για το καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Μια δικτατορία, όμοια με άλλες στην Ευρώπη, αλυσοδένει το νου, καίει βιβλία, αρνείται όμως να παραδώσει την Ελλάδα στον εχθρό.

Στη δεκαετία του 1940, ο κόσμος συνθλίβεται κάτω από την μπότα του πολέμου, εξαθλιωμένος από την ανέχεια της Κατοχής. Κι ενώ η μεταπολεμική Ευρώπη αρχίζει να κλείνει τις πληγές της, άνεμος τρόμου σαρώνει τη μικρή μας χώρα, καθώς ο μισαρός Εμφύλιος μαίνεται απ’ άκρη σ’ άκρη.

Η ηρωίδα του έργου, με ισχυρή προσωπικότητα και θέληση, προπορευόμενη της εποχής της, εργατική και ανοιχτόμυαλη, έχει την ευκαιρία να ζήσει μια ζωή συναρπαστική, μοναδική, αλλά και γλυκόπικρη τόσο στην ετοιμοθάνατη Ελλάδα όσο και στη μεταπολεμική Ευρώπη, που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της. Μια ζωή που οι πιο πολλοί Έλληνες δεν τολμούσαν καν να ονειρευτούν…

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Χριστιάννα Λούπα γεννήθηκε στην Αθήνα από μητέρα γιατρό και πατέρα δικηγόρο. Τελείωσε το Αρσάκειο Ψυχικού και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών. Στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, τη Βιέννη και το Βουκουρέστι.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ρουμανικά. Από πολύ μικρή ταξιδεύει στο εξωτερικό και, έχοντας επισκεφθεί πολλές χώρες του κόσμου, έχει αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες από διάφορους πολιτισμούς.

Σήμερα δικηγορεί στην Αθήνα, ενώ κύρια φροντίδα της είναι η ανατροφή της κόρης της.

_____________________________________

Χριστιάννα Λούπα: "Στους δρόμους του περπωμένου"


ISBN 978-960-426-453-7 - σελ. 400 - τιμή 8,50 ευρώ - έκδοση Δεκεμβρίου 2007


Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...