Το εμπόριο της Σμύρνης τον 18ο αιώνα (1700-1820)

[ παρουσίαση ]

Tο έργο αυτό ασχολείται με τη φύση και την οργάνωση των εμπορικών και εμπορο-πιστωτικών σχέσεων της Σμύρνης με τη Δυτική Ευρώπη, από το 1700 μέχρι το 1820. Αναλύει τις οικονομικές δραστηριότητες των δυτικοευρωπαϊκών εμπορικών κοινοτήτων, και ειδικότερα της γαλλικής, της βρετανικής και της ολλανδικής. Εξετάζει επίσης την οικονομική δραστηριότητα των οθωμανών εμπόρων - Αρμενίων, Ελλήνων, Εβραίων και, σε μικρότερο βαθμό, Τούρκων. Πέρα από την σημασία του για την οικονομική ιστορία της περιοχής σε μια εποχή σημαντικής επέκτασης της παγκόσμιας οικονομίας, το βιβλίο είναι και μια μονογραφία της Σμύρνης, που ανασυνθέτει για τον αναγνώστη το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον ενός μεγάλου διεθνούς λιμανιού. Παρουσιάζει έτσι ενδιαφέρον για την ευρύτερη κοινότητα των επιστημόνων που μελετούν τον πολιτισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Εγγύς Ανατολής.

«Όλοι οι μελετητές της οικονομικής ιστορίας, όχι μόνο της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας αλλά και του ευρύτερου κόσμου του Αιγαίου και της Εγγύς Ανατολής, οφείλουν πολλά στην καθηγήτρια Έλενα Φραγκάκη-Syrett, στην ακρίβεια της έρευνάς της, στον εντυπωσιακό όγκο των πηγών που έχει ερευνήσει και το λεπτολόγο τρόπο παρουσίασης των ευρημάτων της τα οποία συναντούμε στην παρούσα μελέτη.

Πέρα από την προφανή σημασία του για την οικονομική ιστορία της περιοχής, το βιβλίο αυτό είναι και μια μονογραφία της πόλης της Σμύρνης με την ευρύτερη έννοια. Με την εξαντλητική έρευνα της διαθέσιμης φιλολογίας -που περιλαμβάνει πολλές αρχειακές πηγές τις οποίες δεν έχουν ως τώρα συμβουλευτεί οι ερευνητές- η συγγραφέας επιχειρεί να ανασυστήσει για τον αναγνώστη της το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Εγγύς Ανατολής. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα βιβλίο που ασχολείται όχι μόνο με τεχνικές όψεις της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά παρουσιάζει ενδιαφέρον και για την ευρύτερη κοινότητα των επιστημόνων που μελετούν τον πολιτισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Εγγύς Ανατολής.»
- Πασχάλης Κιτρομηλίδης (από τα Προλεγόμενα της αγγλικής έκδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Έλενα Φραγκάκη - Syrett είναι καθηγήτρια οικονομικής ιστορίας στο Queens College και το Graduate Center του City University of New York και εταίρος της Royal Historical Society στην Αγγλία. Γεννημένη στην Αίγυπτο, μεγάλωσε στην Αθήνα και το Λονδίνο και σήμερα διαμένει στη Νέα Υόρκη.

Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στην οθωμανική οικονομική ιστορία από το King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διετέλεσε υπότροφος του γαλλικού κράτους στη Σορβόννη. Υπήρξε επίσης επισκέπτης ερευνητής στο London School of Economics και στο Newnham College του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Ειδικεύεται στην κοινωνικοοικονομική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της νότιας Ελλάδας από τον 18ο μέχρι τον 20ό αιώνα, και ιδιαίτερα στην οικονομική ιστορία της Μικράς Ασίας και των νησιών του Αιγαίου, με επίκεντρο την πόλη της Σμύρνης και τους δεσμούς της με τη Δύση.

Εκτός από πλήθος άρθρων σε διεθνή περιοδικά, έχει εκδώσει τα βιβλία: The Commerce of Smyrna in the Eighteenth Century, 1700-1820 (Αθήνα, 1992), Οι Χιώτες έμποροι στις διεθνείς συναλλαγές, 1750-1850 (Αθήνα, 1995), Trade and Money: The Ottoman Economy in the Eighteenth and Early Nineteenth Centuries (2007).
_________________________________________________
Έλενα Φραγκάκη - Syrett: "Το εμπόριο της Σμύρνης τον 18ο αιώνα (1700-1820)" - Μετάφραση: Δημήτρης Ν. Σωτηρόπουλος - Επιμέλεια: Μαρίνος Σαρηγιάννης

ISBN: 978-960-221-474-9 - Σελίδες: 512 - Τιμή: 33,00 € - Έκδοση: Μάρτιος 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...