Μπράβο μικρέ

Δύο φίλοι, που γνωρίζονται από την παιδική τους ηλικία, αλλά εν τω μεταξύ έχουν χαθεί, ξανασυναντώνται όταν πια είναι γύρω στα σαράντα.

Ο Μιχάλης έχει πρόσφατα απολυθεί απ’ τη δουλειά του κι ο Δημήτρης τον προσλαμβάνει στην εταιρεία όπου εργάζεται ως διευθυντής.

Θα αρχίσουν να βγαίνουν πάλι μαζί, να μοιράζονται νύχτες διασκέδασης, αμοιβαίων προσωπικών εξομολογήσεων ή εμπειρίες της μιας νύχτας με γυναίκες και να πλησιάζουν όλο και περισσότερο ο ένας τον άλλο.

Ώσπου μια μέρα ο Δημήτρης απολύεται από τη σημαντική του θέση, γεγονός που τον καταρρακώνει ψυχικά και σωματικά. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών θα τον χτυπήσει ένα εγκεφαλικό που θα τον αφήσει παράλυτο σε αναπηρικό καροτσάκι.

Τότε, ο μέχρι εκείνη τη στιγμή αντικοινωνικός και σχεδόν μισάνθρωπος Μιχάλης σταδιακά θα αναλάβει τη φροντίδα του φίλου του, περνώντας από αρκετές ψυχολογικές μεταπτώσεις, για να οδηγηθεί στη θυσία του εαυτού για χάρη του άλλου.

Προσπαθώντας ο αφηγητής να ανακαλύψει τις αιτίες που τον οδήγησαν να αφιερώσει τη ζωή του σε έναν παραπληγικό, πραγματοποιεί ένα συγκλονιστικό υπαρξιακό ταξίδι, ζώντας εμπειρίες πρωτόγνωρες, τις οποίες περιγράφει με φαντασία, σαρκασμό, χιούμορ, αλλά και βαθύ σπαραγμό.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο υπεύθυνος του παρόντος -κατ’ ευφημισμόν συγγραφέας- γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, την οποία, με απαράμιλλο θάρρος, εξακολουθεί να λατρεύει. Έχει τρεις γιους τους οποίους θεωρεί ό,τι σπουδαιότερο έχει καταφέρει στη ζωή του. Ομοίως έχει τρεις φίλους που θεωρεί ότι αποτελεί γι’ αυτούς ό,τι σπουδαιότερο έχουν καταφέρει στη δική τους ζωή.

Έχει επισκεφτεί περισσότερες από σαράντα χώρες, επιστρέφοντας πάντα με λαχτάρα στην Ελλάδα για να διαπιστώσει ότι οι φιλότιμες προσπάθειες των ιθυνόντων, για να την καταστρέψουν, σιγά σιγά πιάνουν τόπο.

Είναι παντρεμένος δύο φορές και θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη δεύτερη γυναίκα του, την οποία –ειρήσθω εν παρόδω– λατρεύει, αν θα ακολουθήσει και τρίτη.

Για την έκδοση του παρόντος χρειάστηκε να δώσει μάχη με τους εκδότες για να τους πείσει να το μετατρέψουν σε μια λογική σειρά από αριθμημένες σελίδες. Μετήλθε όλων των μέσων για να τους πείσει και τα κατάφερε μόνο όταν τους απείλησε ότι θα τους παραδώσει και άλλη συγγραφική του προσπάθεια.

Λατρεύει τη θάλασσα, τις γυναίκες, το καλό φαγητό, τις γαρδένιες, τον τζόγο, την οικογένειά του και όχι απαραίτητα με αυτήν τη σειρά.

Φοβάται τα σκυλιά, τα φίδια, τη βλακεία και το θάνατο. Προς το παρόν έχει καταφέρει να αποφεύγει τις συναντήσεις με όλους τους φόβους του.
____________________________________
Γεράσιμος Τσιαπάρας: "Μπράβο μικρέ"

ISBN 9789609854702, σελ. 312, έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...