Ιμαρέτ – Στη σκιά του ρολογιού

[ παρουσίαση ]

Έντονες συγκινήσεις, περιπέτεια και μια βαθιά μελαγχολία υπόσχεται ο συγγραφέας και στιχουργός Γιάννης Καλπούζος, που με το νέο του βιβλίο μας μεταφέρει στα στενοσόκακα της Άρτας, με φόντο τα κτίρια μιας άλλης εποχής, ανθρώπους και ήθη δοκιμασμένα στην σκληρότητα της τουρκικής (ακόμη) κατοχής και γεγονότα που σε καθηλώνουν. Ύφος απέριττο και διδακτικό, ροή ομαλή, συνεχής, που τελικά σε καθηλώνει. Σπάνιες συγγραφικές αρετές σε μια "νεόκοπη" εποχή -την εποχή μας- όπου έννοιες όπως "μέτρο" και "αρμονία" δεν περισσεύουν.

Άρτα 1854. Τουρκοκρατία. Δύο αγόρια γεννιούνται την ίδια νύχτα, ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος, και η μοίρα τούς κάνει ομογάλακτους. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί την ζωή τους με φόντο την άγνωστη στο πλατύ κοινό ιστορία της περιοχής, και όχι μόνο.

Μια ολόκληρη εποχή αναπαριστάνεται με μοναδικό τρόπο και χωρίς προκατάληψη παράλληλα με την περιπέτεια, τη δράση, τον έρωτα, τις κωμικές ή τις τραγικές καταστάσεις.

Στη σκιά του ρολογιού που χτυπά τις οθωμανικές ώρες Έλληνες, Τούρκοι και Εβραίοι. Οι δύο φίλοι, ο Λιόντος και ο Νετζίπ, μια δολοφονία μυστήριο, ο παππούς Ισμαήλ, η "μικρή" ακόμη Ελλάδα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο φανατικός Ντογάν, συγκρούσεις, επαναστάσεις, συνύπαρξη, καθημερινή ζωή, χοροεσπερίδες, Καφέ Αμάν, πετροπόλεμος, Απόκριες, Ραμαζάνι, χαμάμ, ο τουρκικός μπερντές του Καραγκιόζη, αφορισμοί, ο "άλλος"στα πρόσωπα και στις συνήθειες των κατοίκων των τριών φυλών, λαθρεμπόριο, κολίγοι, τσιφλικάδες, πλούτος και εξαθλίωση, γλυκιά και πικρή ζωή. Όλα έχουν θέση στο Ιμαρέτ του Θεού.

__________________________

Γιάννης Καλπούζος: "Ιμαρέτ – Στη σκιά του ρολογιού"

ISBN 978-960-455-444-7 - σελ. 568 - τιμή 20,10 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...