Η γυναίκα με το καθρεφτάκι

[ παρουσίαση ]

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι σημαίνει μοναξιά αν δεν μένει σε νησί. Όταν κινήσει κι έρχεται ο νοτιάς και φουσκώνει η θάλασσα και βρυχιέται, κι ο βράχος με τις ανθρώπινες υπάρξεις παραδέρνει όχι στα κύματα αλλά, θαρρείς, στο κενό, αιωρούμενος σε σάλους και καταιγίδες σαν αερόστατο στην κοσμοχαλασιά, τότε οι άνθρωποι δεν έχουνε να περιμένουν από πουθενά βοήθεια. … Κι έτσι συμβαίνει συχνά ν’ αγιάσουν. […]

Πολλοί οι άγιοι στα νησιά.»


Με φόντο το τοπίο ενός κυκλαδίτικου νησιού, ξετυλίγονται ιστορίες γυναικών καθημερινών, που αναζητούν μέσα στο χρόνο και μέσα από αυτόν, συνθέτοντας ένα μοναδικό ψηφιδωτό. Πέντε ιστορίες με πρωταγωνιστικό ρόλο την ψυχή, το βάσανο που σηκώνει κάθε γυναίκα στη δική της, για να φτάσει στην λύτρωση. Ιστορίες που περιγράφουν το ταξίδι μέσα από τις αντιξοότητες σε άλλες εποχές, εκείνες τις αγνές και δύσκολες συνάμα.

Η Ειρήνη από την αυλή του Πειραιά, η Αρμελίνα, η Αννέτα με το καθρεφτάκι, η Γρανέτα, η Τζανετίνα με το Μπατιστικάκι της,, η Θεοκτίστη όλες δένονται, μία ψυχή, για να γεννηθούν ξανά μέσα από τα βάσανά τους.

Στον Πειραιά της Κατοχής και του Μετεμφυλίου, στα νησιά της άγονης γραμμής, στα κύματα της Πύλου, στους ανέμους του Κάπρι, γυναίκες με ψυχές φορτωμένες, περιφέρονται και ζουν, κάθε μία κουβαλώντας την δική της ιστορία, τη δική της ερημιά.

«Τον αγαπούσα. Λαχταρούσα να γίνουμε νερό να χυθούμε ο ένας μέσα στον άλλο, όπως χύνεται ο Γαλαξίας στην καρδιά του Αυγούστου. Όμως την ίδια στιγμή η σάρκα μου συμπαγής και θωρακισμένη αρνούνταν να παραιτηθεί από τη στειρότητα και την αλαζονεία της.

Σούρουπο. Ο ήλιος στέλνει ένα χρυσό ποτάμι στην υγρή αμμουδιά. Το λινό μου μπλουζάκι κυλάει στην άμμο, η καρδιά μου καλπάζει, ο αέρας μυρίζει αρμυρίκια και τα φιλιά του θάλασσα.

Τα χέρια του σκαρφαλώνουν σε είκοσι χρονών κορφές, που σχεδόν αγνοούσα πως έχω, και το σουτιέν πρέπει να ξεκουμπωθεί, αλλά τον δυσκολεύει. Τότε έρχεται ο διάβολος να χωθεί στις πιο αφύλακτες γωνιές του μυαλού μου.»


Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Μοσχούλα Κοντοσταύλου γεννήθηκε στην Πάρο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως δικηγόρος και συμβολαιογράφος στον Πάρο και στον Πειραιά.

Έγραψε διηγήματα με τίτλο «Τα γιασεμιά του Αυγούστου», που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Φιλιππότη, και μελέτη για τον ποιητή Αρχίλοχο, με τίτλο« Μουσική και ποίηση», που εκδόθηκε από τον Δήμο Πάρου..

Αρθογραφεί σ΄ εφημερίδες και περιοδικά.
____________________________________________
Μοσχούλα Κοντοσταύλου: "Η γυναίκα με το καθρεφτάκι"

ISBN 978-960-527-567-9 - Σελίδες 248 - έκδοση Μαρτίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...