Οι Δελφινάνθρωποι

[ παρουσίαση ]

Ο Τόρστεν Κρ
ολ γνώρισε διεθνή επιτυχία με το μυθιστόρημά του "Καλλίστο", μια απολαυστική σάτιρα της σημερινής Αμερικής. Τίποτε άλλο δεν είναι γνωστό για τον συγγραφέα. Δεν έχει δώσει ποτέ συνέντευξη, κανείς δεν έχει δει ποτέ ούτε τη φωτογραφία του -πράγμα που, σε συνδυασμό με την εξαιρετική γραφή του, δίνει τροφή στις φήμες ότι ίσως τελικά ο μυστηριώδης κύριος Κρολ να είναι κάποιος αναγνωρισμένος συγγραφέας που αποφάσισε να παίξει κρυφτό με τους αναγνώστες του...

"Οι Δελφινάνθρωποι" είναι ένα μυθιστόρημα που ξεκινάει σαν καθαρόαιμη περιπέτεια στα βάθη της Αμαζονίας λίγο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για να μετατραπεί σιγά σιγά σ' ένα αποτρόπαιο, προκλητικό παραμύθι για τη φύση του φυλετικού μίσους και της αγριότητας. "Μια θαρραλέα, εφιαλτική ιστορία" (Kirkus Reviews), "ειπωμένη με τόσο εκπληκτική παραστατικότητα που καθηλώνει τον αναγνώστη μέχρι το συνταρακτικό τέλος" (Independent on Sunday). Ένα "έξυπνο, αιματοβαμμένο μυθιστόρημα" (Booklist), "με μια απροσδόκητη ποσότητα συμπόνιας και τρυφερότητας" (Publishers Weekly).

Μετά την πτώση του Τρίτου Ράιχ, ο δεκαεξάχρονος Έρικ Λίντεν με τη μητέρα και τον μικρότερο αδερφό του φεύγουν από τη Γερμανία και πηγαίνουν στη Βενεζουέλα να συναντήσουν το θείο του, που έχει καταφύγει εκεί για ν' αποφύγει τη δίωξή του ως εγκληματία πολέμου. Όμως, καθώς ταξιδεύουν στην ενδοχώρα, με προορισμό το νέο τόπο κατοικίας τους, το αεροπλάνο τους πέφτει σε καταιγίδα και συντρίβεται κοντά σ' έναν ποταμό στη μέση της ζούγκλας.

Εκεί, παγιδευμένους στα βάθη της Αμαζονίας, χωρίς καμιά ελπίδα σωτηρίας, τους ανακαλύπτουν οι Γιαγιόμι, μια άγρια φυλή Ινδιάνων που ζουν ακόμη στη Λίθινη Εποχή. Οι δεισιδαίμονες Γιαγιόμι νομίζουν πως αυτά τα λευκά πλάσματα που τους έφερε το ποτάμι είναι δελφίνια με μορφή ανθρώπων και μαγικές ιδιότητες, κι έτσι τους υποδέχονται με δέος και σεβασμό.

Στο χωριό των ιθαγενών ζει κι ένας άλλος λευκός, ο ανθρωπολόγος Γκέρχαρντ Βέντζλερ που δεν γνωρίζει τίποτα για τον πόλεμο. Αυτός βοηθάει τους Λίντεν να υποδυθούν πειστικά το ρόλο τους. Αλλά κανείς δεν ξέρει για πόσο καιρό θα είναι ασφαλείς. Γιατί κάποια στιγμή η πλάνη των Γιαγιόμι θα πάρει τέλος. Και τότε μια φρικτή μοίρα περιμένει τους δελφινάνθρωπους...

Διαβάστε επίσης του ιδίου: "Καλλίστο"

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Τόρστεν Κρολ εμφανίστηκε στο χώρο της λογοτεχνίας από το πουθενά. Κανείς, ούτε καν ο πράκτοράς του, δεν γνωρίζει τίποτε γι αυτόν, πέρα από το ότι είναι συγγραφέας και ζει στην Αυστραλία. Ωστόσο, η εξαιρετική γραφή του έκανε πολλούς να υποθέσουν ότι πίσω από το όνομα αυτό κρύβεται κάποιος γνωστός και καταξιωμένος συγγραφέας.

Και ενώ το μυστήριο παραμένει, και ένα σωρό κριτικοί και δημοσιογράφοι επιδίδονται σε αναγραμματισμούς του ονόματός του και συγκριτικές αναλύσεις του ύφους του για να ανακαλύψουν την πραγματική του ταυτότητα, ο Κρολ κατακτά το διεθνές αναγνωστικό κοινό με ένα βιβλίο χωρίς προηγούμενο -τολμηρό, αποκαλυπτικό, τρομακτικά επίκαιρο και απίστευτα αστείο.
_______________________________
Τόρστεν Κρολ (Torsten Krol): "Οι Δελφινάνθρωποι" - μετάφραση: Έφη Τσιρώνη

ISBN 978-960-620-513-2 - σελ. 336 - τιμή 17,00 ευρώ - έκδοση Μαΐου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...