Η επιστροφή του χούλιγκαν

To "Η επιστροφή του χούλιγκαν" είναι τα απομνημονεύματα του Νόρμαν Μάνεα, γραμμένα σαν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα.

Tο πορτρέτο του πρωταγωνιστή - συγγραφέα ξεκινά από την παιδική του ηλικία στην προπολεμική Ρουμανία και φτάνει μέχρι το 1997, όταν επιστρέφει για πρώτη φορά στην πατρίδα του, μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου.

Ο εγκλεισμός του, ενώ είναι παιδί ακόμα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1941, η επιστροφή του μετά τον πόλεμο σε μια χώρα όπου όλα πλέον έχουν αλλάξει, η πίστη του στα κομουνιστικά ιδανικά και η απογοήτευσή του, η αυτοεξορία του στις ΗΠΑ, ο φόβος μήπως χάσει τη μητρική του γλώσσα, το πρώτο του ταξίδι στη Ρουμανία μετά την πτώση του δικτάτορα, ο μεγάλος διχασμός του αν πρέπει να επιστρέψει στη γενέθλια γη ή όχι, είναι μερικά από τα θέματα που συνυπάρχουν σε αυτό το εκπληκτικό κείμενο, όπου το παρελθόν μπλέκεται με το παρόν, το όνειρο με την πραγματικότητα, και η ηθική με την αισθητική κερδίζουν στα σημεία την πολιτική.

«Η επιστροφή του χούλιγκαν» θεωρείται το αριστούργημα του Μάνεα και έχει μεταφραστεί σε όλες τις μεγάλες γλώσσες του κόσμου. Στην Ισπανία, το 2005, τιμήθηκε ως το καλύτερο ξένο βιβλίο της χρονιάς. Ένα χρόνο αργότερα, στη Γαλλία, κέρδισε το Βραβείο Médicis Etranger καλύτερου ξένου βιβλίου.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Nόρμαν Mάνεα γεννήθηκε το 1936 κοντά στη Σουτσάβα της Βόρειας Ρουμανίας. Η εβραϊκή καταγωγή της οικογένειάς του τον στέλνει, πεντάχρονο παιδί ακόμα, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρανσνίστριας, κι αυτή η εμπειρία θα τον σημαδέψει για όλη του τη ζωή.

Σπουδάζει πολιτικός μηχανικός στο Βουκουρέστι και από τα μέσα της δεκαετίας του '60 αρχίζει να γράφει τα πρώτα του βιβλία. Η σταδιακή επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης θα τον κάνει να απαρνηθεί την κομουνιστική του ιδεολογία και να έρθει σε σύγκρουση με το καθεστώς Τσαουσέσκου. Το 1986 εγκαταλείπει τη Ρουμανία. Σήμερα ζει στις ΗΠΑ, διδάσκει στο περίφημο κολέγιο Μπαρτ και εξακολουθεί να γράφει στη ρουμανική γλώσσα.
__________________________________________________
Nόρμαν Mάνεα: «Η επιστροφή του χούλιγκαν» - Μετάφραση: Ελευθερία Πρέντα - Ζήκου - Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης

ISBN 9789600350357, σελ. 448, έκδοση 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...