Η διαλεκτική φαντασία

[ παρουσίαση ]

Μια ιστορία της Σχολής της Φρανκφούρτης & του Ινστιτούτου Κοινωνικής Έρευνας 1923-1950

Η κλασική μελέτη του μνημειώδους πνευματικού, πολιτιστικού αλλά και πολιτικού εγχειρήματος που αποτέλεσε η «Σχολή της Φρανκφούρτης». Ανασύνθεση των πρώτων χρόνων του Ινστιτούτου Κοινωνικής Έρευνας στη Γερμανία και της περιόδου της εξορίας του στις ΗΠΑ - με επιλεκτικές προβολές στη μετέπειτα ιστορία του πίσω στην Ευρώπη. Πολυδιάστατη εξιστόρηση της ζωής και ανασύνθεση των ιδεών και του έργου σημαντικών φυσιογνωμιών της σύγχρονης σκέψης όπως ο Χορκχάιμερ, ο Αντόρνο, ο Μπένγιαμιν, ο Μαρκούζε, ο Φρομ, ο Λόβενταλ, και πολλοί άλλοι.

«... Σήμερα, η τεράστια δημοσιότητα των γραπτών τους μας κάνει να ξεχνάμε πόσο πρόσφατο γεγονός ήταν η "ανακάλυψη" και η συνακόλουθη κανονικοποίησή τους στο φιλοσοφικό πάνθεο του αιώνα. Σ' αυτήν την "ανακάλυψη" υπάρχει ένα βιβλίο που έπαιξε ανυπολόγιστα σημαντικό ρόλο: είναι ακριβώς Η διαλεκτική φαντασία του Μάρτιν Τζέυ, που έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε σήμερα στα ελληνικά.

Ανάμεσα σε όλους τους τόμους που έχουν γραφτεί για τη Σχολή της Φρανκφούρτης και που σήμερα έχουν κομβική θέση στη σχετική βιβλιογραφία, το βιβλίο του Τζέυ μπορεί να χαρακτηριστεί αρχετυπικό...

Το βιβλίο εστιάζει στα ίδια τα πρόσωπα αναδεικνύοντάς τα σε ένσαρκες παρουσίες, ανθρώπους που ο αναγνώστης νιώθει ότι συνάντησε πραγματικά, συνομίλησε μαζί τους και είδε μικρές ανθρώπινες στιγμές τους, μακριά από τη φετιχισμένη ηχώ των ονομάτων· ζωντανεύει ένα πλήθος μικροπεριβάλλοντα, οικογενειακές σχέσεις, πνευματικούς κύκλους και επιρροές, κρατώντας πάντα στο βάθος σταθερή την ευρύτερη ιστορική εικόνα. Πάνω απ' όλα, συλλαμβάνει τις ιδέες εν τη γενέσει τους, φωτίζει την ασυνείδητη προϊστορία τους, τις ακολουθεί σε όλα τα βήματα της διαμόρφωσής τους, εκεί που τέμνεται η ατομική βιογραφία με τον ιστορικό ορίζοντα μιας εποχής, καθιστά ορατές τις δυνάμεις, τη βία, αν θέλετε, που τις επέβαλε και τις έκανε αναπόδραστες τη συγκεκριμένη στιγμή στους συγκεκριμένους ανθρώπους...

Δεν υπάρχει σύγγραμμα προσφορότερο για μια εισαγωγική γνωριμία με αυτό το ρεύμα ιδεών, ούτε πέτυχε ποτέ κανένας άλλος μια τόσο απλή, ωστόσο πιστή και περιεκτική, έκθεση αυτής της φιλοσοφίας σε όλες τις πολλαπλές και αλληλένδετες πτυχές της. Απ' αυτήν την άποψη, μπορεί να αποτελέσει μοναδικό παιδαγωγικό σύγγραμμα -αυτό είναι ίσως το μυστικό της αντοχής του στο χρόνο- ενώ για τον ειδικό μελετητή παρουσιάζει πάντα έναν τέτοιο πλούτο πραγματολογικών λεπτομερειών που κρατάει αδιάπτωτο μέχρι τέλους το ενδιαφέρον ...» -
Φώτης Τερζάκης (από τον Πρόλογο για την ελληνική έκδοση)

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Martin Jay γεννήθηκε το 1944 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στο Union College και στο Harvard. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Αγγλίας και από το 1982 είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϋ.

Έχει τιμηθεί με τα βραβεία της American Historical Association (1973), της Academy of Literary Studies (1986) και της American Academy of Arts and Sciences (1996). Συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή των επιθεωρήσεων Theory and Society και Cultural Critique.

Έργα του είναι: The Dialectical Imagination, A History of the Frankfurt School and the Institute of Social Research, 1923-1950 (1973) (ελλ. έκδ.: Η διαλεκτική φαντασία, Αλεξάνδρεια), Marxism and Totality: The Adventures of a Concept from Lucats to Habernas (1984), Adorno (1984), Permanent Exiles: Essays on the Intellectual Migration from Germany to America (1985), Fin-de-Sciècle Socialism and Other Essays (1988), Force Fields: Between Intellectual History and Cultural Criticism (1933), Downcast Eyes: The Denigration of Vision in Twentieth-Century French Thought (1993), Cultural Semantics: Keywords of the Age (1998), Refractions of Violence (2003), Songs of Experience: Modern American and European Variations on a Universal Theme (2004)
________________________________
Μάρτιν Τζέυ (Martin Jay): "Η διαλεκτική φαντασία"
- πρόλογος, μετάφραση: Φώτης Τερζάκης - Επιμέλεια: Κώστας Λιβιεράτος, Γιώργος Σαγκριώτης - Προοίμιο: Max Horkheimer


ISBN 960-221-190-3 - σελ. 426 - τιμή 30,00 ευρώ - έκδοση Δεκεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...