Το τραγούδι του Ασασίνου

Το «Το τραγούδι του Ασασίνου» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ξεκινά με την εισβολή των Μογγόλων στη Νοτιοανατολική Ασία και φτάνει ώς τις συγκρούσεις μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων στη σύγχρονη Ινδία, περνώντας μέσα από την αμφισβήτηση της εξεγερμένης αμερικάνικης νεολαίας τον καιρό του πολέμου στο Βιετνάμ, αλλά και τη ζωή ενός «συνηθισμένου» ανθρώπου στον Καναδά της δεκαετίας του ’80.

Εδώ τα πρόσωπα προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ επιθυμίας για προσαρμογή στη σύγχρονη εποχή και παράδοσης, μεταξύ υλικού και πνευματικού κόσμου. Αυτοί που τολμούν να φύγουν διασαλεύοντας την τάξη της αδιάσπαστης αλυσίδας αναγκάζονται να επιστρέψουν για να εκπληρώσουν το ρόλο τους.

Ο πατέρας του Καρσάν ήταν κύριος και φύλακας στο Ιερό του Περιπλανώμενου, όπως και όλοι οι πρόγονοί του πριν απ’ αυτόν για πολλούς αιώνες. Ο έφηβος Καρσάν ετοιμάζεται για την τελετή της ανακήρυξής του ως αβατάρ, ενσάρκωση του αγίου.

Ωστόσο θα προτιμούσε να είναι ένας συνηθισμένος Ινδός, ή έστω ένας διάσημος παίκτης του κρίκετ… Είναι η δεκαετία του ’60, το κάλεσμα του κόσμου ηχεί σαν σειρήνα για το αγόρι, που θα αποτολμήσει το αδιανόητο: να πάει για σπουδές στο Χάρβαρντ.

Ο Καρσάν θα φύγει, αλλά ύστερα από τρεις δεκαετίες, κουβαλώντας μια προσωπική τραγωδία και με την αγωνία για την τύχη του γενέθλιου τόπου του, θα επιστρέψει στον Κήπο που αρνήθηκε, αφού ακροβατήσει πάνω στη λεπτή γραμμή που χωρίζει –ή που ενώνει– την ελευθερία από το καθήκον, την πίστη από την αμφιβολία, τον άνθρωπο από τον αδελφό του.

Μια λιτή αλλά ταυτόχρονα παραμυθένια αφήγηση που ξεκινά τον 13ο αιώνα με την άφιξη του σούφι Νουρ Φαζάλ σε ένα χωριό της βόρειας Ινδίας μάς ταξιδεύει μέσα στο χρόνο σε Ανατολή και Δύση. Μια διαφορετική ματιά πάνω στη φονική μισαλλοδοξία που κυριεύει συχνά την ανθρωπότητα, ένας στοχασμός για την ανεκτικότητα και την αποδοχή.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μογιέζ Γκουλαμχουσεΐν Βασάντζι (Moyez Gulamhussein Vassanji) γεννήθηκε το 1950 στην Κένυα αλλά μεγάλωσε στην Τανζανία.

Σπούδασε πυρηνική φυσική στο ΜΙΤ και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Το 1978 εγκαταστάθηκε στον Καναδά και λίγο αργότερα άρχισε να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Το 1989 όμως εγκατέλειψε την πυρηνική φυσική και την ακαδημαϊκή καριέρα για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή. Μέχρι σήμερα έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα που έχουν τιμηθεί με πλήθος σημαντικών βραβείων.

Ζει στο Τορόντο με τη γυναίκα του και τους δύο γιους του.

Το Τραγούδι του Ασασίνου ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Scotiabank Giller, Governor General’s Literary Awards – Fiction και Rogers Writers’ Trust Fiction Prize 2007.
_____________________________________________
Μογιέζ Γκουλαμχουσεΐν Βασάντζι (Moyez Gulamhussein Vassanji): "Το τραγούδι του Ασασίνου" - μετάφραση: Ελένη Πουλάκου

ISBN 978-960-6715-91-4 - σελ. 504 - τιμή 20,00 ευρώ - έκδοση 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...