Το γυάλινο κλειδί

Στο "Το Γυάλινο κλειδί" πρωταγωνιστής είναι ο Νεντ Μπόμποντ, καρδιακός φίλος τού πολιτικού Πολ Μάντβιγκ, που τον βοηθάει στον προεκλογικό του αγώνα.

Ένας φόνος όμως κάνει τον Μπόμοντ να υποψιαστεί τον φίλο του Πολ δίχως όμως να τον κατηγορήσει.

Οι εκλογές, ο φόνος, οι δικές του υποθέσεις, οι εκλογικοί αντίπαλοι, όλα μπλέκουν σε μια ιστορία ακατάπαυστης πλοκής απαλλαγμένης από λυρισμούς που διαβάζεται απνευστί.

Ο Μπόμποντ είναι ένας πιστός φίλος, εύστροφος άνθρωπος και σκληρό καρύδι. Στέκει στο χαμετικό πάνθεο δίπλα σε Σαμ Σπέιντ, Νικ Τσαρλς και Κοντινένταλ Οπ.

Το βιβλίο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο δύο φορές και έχει διασκευαστεί για το ραδιόφωνο από τον Όρσον Ουέλς. Θεωρείται η κυριότερη αναφορά τον αδερφών Κοέν για τη δημιουργία της νουάρ ταινίας Το πέρασμα του Μίλερ (1990).

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ντάσιελ Χάμετ γεννήθηκε στο Μέριλαντ των ΗΠΑ το 1894. Γιος του Ρίτσαρντ Χάμετ και της Άνι Μποντ Ντάσιελ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο στα δεκατέσσερά του, προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Θα κάνει διάφορες δουλειές και θα καταλήξει να εργάζεται ως ιδιωτικός ντετέκτιβ στο Πρακτορείο Πίνκερτον.

Η πρώτη του αστυνομική ιστορία, την οποία υπέγραψε με το ψευδώνυμο Πίτερ Κόλινσον, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Black Mask τον Οκτώβριο του 1923.

Πρωταγωνιστής των αστυνομικών μυθιστορημάτων του που ακολούθησαν (Ο κόκκινος θερισμός, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2005, Η κατάρα των Ντέιν, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2006) ήταν ο Κοντινένταλ Οπ, ένας αρχετυπικός ντετέκτιβ.

Το 1929 ο Χάμετ θα δημιουργήσει έναν νέο ήρωα, τον Σαμ Σπέιντ, τον πρωταγωνιστή του θρυλικού Γερακιού της Μάλτας (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2005). 

Το γεράκι της Μάλτας, που έχει συναρπάσει πολλές γενιές αναγνωστών, θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη (πρώτη φορά το 1931), όπως επίσης και πολλά άλλα έργα του συγγραφέα, ο οποίος αργότερα θα γράψει και σενάρια για τον κινηματογράφο.

Πέθανε στις 10 Ιανουαρίου του 1961.
___________________
Ντάσιελ Χάμετ (Dashiell Hammett): "Το γυάλινο κλειδί" - μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου

ISBN 978-960-566-379-7, σελ. 416, τιμή 12,96 ευρώ, έκδοση Μαρτίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...