Γαλάζια φλέβα

Έρημος της Αριζόνα, 1943. Ένας στρατιώτης που έχει επιστρέψει σπίτι του με άδεια σκοτώνει τον ετεροθαλή του αδελφό και παίρνει τη θέση του, αλλάζοντας όνομα, παίρνοντας τη σύζυγο και οικειοποιούμενος τη φήμη του θύματος ως πολλά υποσχόμενου νεαρού καλλιτέχνη.

Δεκαετία του ’70: Όταν ο ντετέκτιβ Λιου Άρτσερ καλείται από το πλούσιο ζεύγος Μπιμάγιερ να βρει έναν πίνακα που εκλάπη από το σπίτι τους, πιστεύει πως δεν θα αργήσει να λύσει το μυστήριο. 

Όμως τα πράγματα, ως συνήθως, δεν είναι τόσο απλά. Ο πίνακας είναι το γυμνό πορτρέτο μιας μοιραίας ξανθιάς και φέρει την υπογραφή ενός διάσημου ζωγράφου. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης, ο ντετέκτιβ θα βρεθεί στην έρημο της Αριζόνα, όπου ο αέρας της είναι καυτός, γεμάτος έρωτες και προδοσίες, θάνατο και τρέλα. Τα πτώματα αρχίζουν να συσσωρεύονται και ο Λιου Άρτσερ μοιάζει να είναι ο μόνος που μπορεί να αναγνωρίσει έναν δολοφόνο που κάνει τα εγκλήματά του έργα τέχνης.

Χωρίς να μπορώ να παραβλέψω τον θαυμασμό που νιώθω για τον Dashiell Hammett και τον Raymond Chandler, θα διακινδυνεύσω να πω ότι ο Ross Macdonald είναι καλύτερος συγγραφέας και από τους δύο. - Anthony Boucher, The New York Times Book Review 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Αν υπάρχει ένας συγγραφέας που αξίζει να θεωρηθεί επίγονος του Dashiell Hammett και του Raymond Chandler, αυτός είναι ο Ross Macdonald (1915-1983).

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 ως τον θάνατό του το 1983, δεν έπαψε να γράφει εμπλουτίζοντας το αμερικανικό αστυνομικό μυθιστόρημα με ψυχολογικό βάθος και σύνθετα ηθικά διλήμματα, τα οποία οι προκάτοχοί του είχαν υπαινιχθεί απλώς.

Δημιουργώντας τον χαρακτήρα του Λιου Άρτσερ, ο Macdonald προσδιόρισε εκ νέου τον ιδιωτικό ντετέκτιβ. Τον έκανε ένα άτομο με ηθικές αρχές που περιπλανιέται στο επικίνδυνο όριο μεταξύ εγκληματικής ενοχής και ανθρώπινης αμαρτίας.

Το αληθινό όνομα του Ρος ΜακΝτόναλντ ήταν Κένεθ Μίλαρ.

Γεννήθηκε κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, το 1915, και μεγάλωσε στο Βανκούβερ, στη Βρετανική Κολομβία.

Μόλις ενηλικιώθηκε, ο Μίλαρ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, το 1944.

Διετέλεσε ως πρόεδρος της Ένωσης Αμερικανών Συγγραφέων Αστυνομικού Μυθιστορήματος και του απονεμήθηκε το Ανώτατο Βραβείο της ένωσης, όπως επίσης το Ασημένιο Στιλέτο της Ένωσης Βρετανών Συγγραφέων Αστυνομικού Μυθιστορήματος. Πέθανε το 1983.
_______________________
Ross Macdonald: "Γαλάζια φλέβα" - μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου

ISBN 978-960-566-378-0, σελ. 456, τιμή: 15,50 ευρώ, έκδοση Μαρτίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...