Γιατί έφυγα από την Goldamn Sachs

Μάρτιος 2012. Ο Γκρεγκ Σμιθ δημοσιεύει στους New York Times ένα άρθρο για την απόφασή του να παραιτηθεί από την Goldman Sachs. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι μαθαίνουν από πρώτο χέρι ότι, προτού ο κόσμος χρεοκοπήσει οικονομικά, είχε χρεοκοπήσει ηθικά.

Αυτή είναι η ιστορία της ηθικής κατάπτωσης ενός ολόκληρου συστήματος, έτσι όπως αποτυπώνεται στην προσωπική περιπέτεια του συγγραφέα. Αμέσως μετά το κολέγιο, ο Γκρεγκ Σμιθ εντάχθηκε στο δυναμικό της τράπεζας επειδή πίστεψε στον υπ’ αριθμόν ένα ηθικό της κανόνα: Προτεραιότητα έχει το συμφέρον του πελάτη.

Αφοσιωμένος και ταλαντούχος, ο Σμιθ βρέθηκε σύντομα να διαχειρίζεται τρισεκατομμύρια δολάρια και να ζει το καπιταλιστικό όνειρο. Ιλιγγιώδεις μισθοί, αυτοκίνητα, διασκεδάσεις, μια πολυτελής κατοικία στο Μανχάταν. Ώσπου το όνειρο έγινε εφιάλτης.

Η τράπεζα που υποτίθεται ότι ενδιαφερόταν να διαφυλάξει τα συμφέροντα των πελατών της, άρχισε να λειτουργεί ως βαμπίρ, αποκαλώντας τους μαριονέτες και καλλιεργώντας τη νοοτροπία του κέρδους πάση θυσία.

Συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα, ο Σμιθ αποφάσισε να πετάξει μια καριέρα που θα ζήλευαν οι περισσότεροι και να μιλήσει ανοιχτά για όσα βίωσε.

Ένα πολύτιμο ντοκουμέντο για την ηθική εξαθλίωση μέσα στον απλησίαστο κόσμο της Γουόλ Στριτ, ένα χρονικό που θα μπορούσε να διαβαστεί σαν μυθιστόρημα, αν οι τραγικές συνέπειες όσων περιγράφει δεν ήταν τόσο ορατές και τόσο παρούσες κάθε μέρα, πλάι μας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γκρεγκ Σμιθ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, σπούδασε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και άρχισε να εργάζεται για την περίφημη τράπεζα Goldman Sachs το 2001. 

Για μια δεκαετία δούλευε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη, μέχρι που μετακόμισε στο Λονδίνο, το 2011, έναν χρόνο πριν από την παραίτησή του, την άνοιξη του 2012. 

Προτού παραιτηθεί, ο Σμιθ εργαζόταν ως διευθυντής στο τμήμα ανάλυσης και διαχείρισης επιχειρήσεων και παραγώγων της Goldman Sachs στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. 

Σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη.
______________________
Γκρεγκ Σμιθ: "Γιατί έφυγα από την Goldamn Sachs" - μετάφραση Γιώργος Μπαρουξής

ISBN 978-618-010-121-8, ISBN e-book 978-618-010-122-5, σελ. 376, τιμή 16,60 ευρώ, τιμή e-book 12,99 ευρώ, έκδοση Οκτωβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...