Πίσω από το μεγάλο ρωσικό τείχος

Μόσχα 2027: Μια κραυγή και ένα βογκητό ξυπνούν τον Αντρέι Ντανίλοβιτς Καμιάγκα από τον μεθυσμένο του λήθαργο. Κανένας λόγος ανησυχίας. Είναι απλώς το ρινγκ τόουν του. Έτσι ξεκινά άλλη μια μέρα στη ζωή ενός οπρίτσνικου, ενός αφοσιωμένου φρουρού του τσάρου.

Σε αυτή τη νέα Ρωσία, όπου η μοναρχία έχει αποκατασταθεί και ένα απρόσιτο τείχος την προστατεύει από τη Δύση, ο Καμιάγκα, έχοντας στην υπηρεσία του τη φουτουριστική τεχνολογία, καλείται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κράτους.

 Το πρόγραμμα εργασίας του περιλαμβάνει: Να κάψει το σπίτι ενός προδότη της πατρίδας, να λάβει μέρος στη βίαιη εκτέλεσή του, να δειπνήσει με την τσαρίνα και το βράδυ να κάνει σάουνα παρέα με συναδέλφους οπρίτσνικους, έχοντας καταναλώσει μια φαρμακαποθήκη ναρκωτικά. Όλα στο όνομα του τσάρου.

Μια τρομακτική άποψη της σύγχρονης Ρωσίας η οποία προβάλλεται στο μέλλον, αλλά ίσως να μην αφορά καθόλου το μέλλον. Απολαυστικό ανάγνωσμα – ψυχαγωγικό, δυναμικό, καθηλωτικό και βαθιά χιουμοριστικό.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Βλαντίμιρ Σορόκιν γεννήθηκε το 1955. Είναι συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων, θεατρικών έργων, διηγημάτων και σεναρίων καθώς και ενός λιμπρέτου.

Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Andrei Bely και Maxim Gorky, ενώ ήταν υποψήφιος για το Booker–Open Russia Literary Prize. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Για την ανελέητη κριτική που ασκεί στη διακυβέρνηση της χώρας του έχει συρθεί στα δικαστήρια ενώ το νεολαιίστικο κίνημα «Συνοδοιπόροι», φιλικά διακείμενο προς τον Πούτιν, έχει διοργανώσει μεταξύ άλλων δημόσια διαμαρτυρία για το έργο του σκίζοντας τα βιβλία του και πετώντας σε μια τεράστια λεκάνη μπροστά από το θέατρο Μπολσόι.

Ο ίδιος όμως δεν πτοείται, εξακολουθεί να ζει στη Μόσχα και δηλώνει: «Χωρίς το χιούμορ η ζωή στη Ρωσία θα ήταν ανυπόφορη».
______________________
Βλαντίμιρ Σορόκιν: Πίσω από το μεγάλο ρωσικό τείχος - μετάφραση Σταυρούλα Αργυροπούλου 

ISBN 978-960-501-665-4, σελ. 272, τιμή 14,40 ευρώ, έκδοση Φεβρουαρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...