Το πρωτότυπο της Λώρας

[ παρουσίαση ]

Το αριστούργημα που παραλίγο να καταστραφεί, ενός από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του εικοστού αιώνα. Προαισθανόμενος ότι δεν θα κατόρθωνε να το ολοκληρώσει, ο Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ άφησε ρητή εντολή να καεί το χειρόγραφο μετά τον θάνατό του. Επί τριάντα χρόνια, η γυναίκα του, και αργότερα ο γιος του, ο Ντμίτρι, αμφιταλαντεύονταν αν έπρεπε να ακολουθήσουν την επιθυμία του συγγραφέα ή όχι.

Αυτό το μυθιστόρημα -που παραλίγο να καταστραφεί- παρουσιάζεται τώρα για πρώτη φορά και συνοδεύεται από μια εισαγωγή του Ντμίτρι Ναμπόκοφ για το τελευταίο σπουδαίο βιβλίο του πατέρα του και για τη δύσκολη απόφαση να το εκδώσει.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1899.

Όταν οι Μπολσεβίκοι πήραν την εξουσία στη Ρωσία, η οικογένειά του εγκατέλειψε τη χώρα. Σπούδασε γαλλική και ρωσική λογοτεχνία στο κολέγιο Τρίνιτι του Κέμπριτζ. Το 1940 εγκαταστάθηκε στην Αμερική όπου δίδαξε λογοτεχνία στο κολέγιο Ουέλεσλι, στο Στάνφορντ, στο Κορνέλ και στο Χάρβαρντ.

Από το 1959 αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο γράψιμο. Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του εικοστού αιώνα, έγραψε στα ρωσικά και τα αγγλικά. Το 1973 τιμήθηκε με το Αμερικανικό Μετάλλιο Λογοτεχνίας.

Έργα του -μεταξύ άλλων: "Αντα", "Γέλιο στο σκοτάδι", "Απόγνωση", "Πρόσκληση σ' έναν αποκεφαλισμό", "Χλωμή φωτιά" και φυσικά το αριστούργημά του, "Λολίτα", που μεταφέρθηκε στο σινεμά.

Πέθανε το 1977 στο Μοντρέ της Ελβετίας.
____________________________
Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ: "Το πρωτότυπο της Λώρας - (Ο θάνατος είναι διασκέδαση): Μυθιστόρημα σε σπαράγματα"

ISBN 978-960-163-804-1 - σελ. 162 - τιμή 10,80 ευρώ - έκδοση Δεκεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...