Στρατηγικό βάθος, ζωτικός χώρος και γενοκτονίες

[ παρουσίαση ]

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μάνου Μεγαλοκονόμου «Στρατηγικό Βάθος - Ζωτικός Χώρος και Γενοκτονίες», στο βιβλιοπωλείο του Αρμού (Μαυροκορδάτου 11, Πλησίον Ι.Ν.Ζωοδόχου Πηγής, Ακαδημίας, Αθήνα - τηλ. 2103830604)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος Ε.Α.

Χριστόφορος Γιαλλουρίδης, Καθ. Παντείου Παν/μίου

και ο συγγραφέας Μάνος Μεγαλοκονόμος

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι διώξεις πληθυσμών και οι γενοκτονίες δεν έχουν ούτε αρχή ούτε τέλος στην Ιστορία. Υπάρχουν εκείνες που συμβαίνουν μετά από πολεμικές συγκρούσεις και άλλες που γίνονται βάσει σχεδιασμού που έχει προαναγγελθεί με γεωστρατηγικά σοφίσματα και άλλα θεωρητικά κατασκευάσματα. Με σχέδια δηλαδή που από τη θεωρία πέρασαν σε τραγική εφαρμογή μέσα από τις ατραπούς μιάς επιθετικής πολιτικής των κρατών που τις υιοθέτησαν.

Οι θεωρίες αυτές χαρακτηριστικό έχουν ότι διεκδικούν για ένα κράτος άλλωτε "ζωτικό χώρο", άλλοτε "στρατηγικό βάθος", άλλοτε "γεωστρατηγική περιοχή" ή άλλα παρόμοια, χωρίς ποτέ να παύουν να σημαίνουν, σε καθαρή γλώσσα, ιμπεριαλισμό και πρόθεση βίαιας επέκτασης.

Συχνά αυτές οι θεωρίες - επιθυμίες - προθέσεις αναγγέλονται απερίφραστα εκ των προτέρων και για τον λόγο αυτό οι στοχευμένοι πληθυσμοί και τα απειλούμενα έθνη είναι απαραίτητο να τις γνωρίζουν, να τις μελετούν και να προετοιμάζονται ανάλογα. Όταν δεν τις μελετούν χαρακτηρίζονται από ασύγγνωστη αφέλεια. Όταν όμως τις αποφεύγουν ακόμη και να τις γνωρίζουν, δείχνουν ανεξήγητη μεν αλλά ασυγκράτητη τάση αυτοκτονίας.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μάνος Μεγαλοκονόμος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Μετά τις νομικές του σπουδές στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Παρισίων ακολούθησε διπλωματική σταδιοδρομία και υπηρέτησε σε πολλές χώρες ως αντιπρόσ
ωπος της Ελλάδος. Διετέλεσε μεταξύ άλλων και Πρέσβυς της Ελλάδος στον Καναδά και την Κίνα και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τα τελευταία χρόνια διδάσκει σε διάφορες Σχολές της Δημόσιας Διοίκησης "τεχνική διαπραγματεύσεων". Ασχολείται επίσης με τη διαπραγματευτική πλευρά προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τρίτες (ανατολικοευρωπαϊκές και ασιατικές) χώρες.

Έχει δημοσιεύσει σειρά διηγημάτων, άρθρα και δοκίμια, καθώς και μυθιστορήματα ("Η άμμος της σελήνης", 1996, "Η ώρα της πορφύρας", 1998, "Ο Πυθέας των ανέμων", 2003, "Τα σκαλοπάτια των θεών", 2005).
_____________________________________
Μάνος Μεγαλοκονόμος: "Στρατηγικό βάθος, ζωτικός χώρος και γενοκτονίες"

ISBN 978-960-527-611-9 - σελ. 112 - τιμή 10,00 ευρώ - έκδοση Νοεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...