Wolf Hall (κριτική)

[ γράφει ο Πάνος Γιαννάκαινας ]

Ο εκδοτικός οίκος Πάπυρος παρέδωσε πρόσφατα στην κυκλοφορία ένα από τα πλέον αξιόλογα συγγραφικά πονήματα των τελευταίων ετών: το Γουλφ Χολ της Hilary Mary Mantel, σε μετάφραση Αθανάσιου Ζάβαλου.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα από τα κλασικά του είδους, δοσμένο από την προικισμένη πένα της νικήτριας του βραβείου Man Booker 2009 και Walter Scott 2010.

Η πολυτάλαντη και υπομονετική Mantel αφιέρωσε σχεδόν πέντε χρόνια από την ζωή της μελετώντας, καταγράφοντας και δουλεύοντας πάνω στα συνταρακτικά γεγονότα που συγκλόνισαν την Αυλή των Τιδόρ, προκειμένου να αποδώσει σε δύο τόμους την μυθιστορηματική ζωή του γιου ενός άσημου σιδερά, του Τόμας Κρόμγουελ, ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει από το θλιβερό και άξεστο περιβάλλον της αγγλικής επαρχίας και -μέσα από πολυδαίδαλες διαδρομές και ανίερες πρόσκαιρες συμμαχίες- να αναρριχηθεί στα "κάστρα" της εξουσίας. Η ιστορία του χαρακτηρίζεται από όλα όσα θα μπορούσαν να εγγυηθούν την επιτυχία ενός συγγραφικού πονήματος: συνωμοσίες και πάθη, προδοσίες και εγκλήματα, πολιτική και αίμα!

Η εξιστόρηση αρχίζει με τον άγριο ξυλοδαρμό του δεκαπεντάχρονου νεαρού από τον μέθυσο πατέρα του. Η ίδια η περιγραφή, περίτεχνη όσο και ωμή, μας δίνει μια πρώτη γεύση της δύναμης της πένας της Mantel. Στη συνέχεια, ο Τόμας εγκαταλείπει την οικογένειά του και προσφεύγει στο εξωτερικό, διψασμένος για γνώσεις, εμπειρίες και αναγνώριση. Οι πληροφορίες για την εκεί εικοσιεπτάχρονη παραμονή του δίδονται ευκαιριακά και αποσπασματικά, στην πορεία της αφήγησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή τής δράσης και να κρατηθεί το ενδιαφέρον τού αναγνώστη στα επιθυμητά επίπεδα. Η Mantel, διαγράφοντας μια θεαματική καμπύλη, συνεχίζει από το σημείο της επιστροφής του Κρόμγουελ στην Αγγλία ως ώριμου πλέον άνδρα, με ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες και πολύτιμες εμπειρίες, γνώσεις αλλά κι έναν διακαή πόθο για εξουσία.

Στο πρόσωπο του πανίσχυρου Τόμας Γούλσι, αρχιεπισκόπου του Γιορκ και λόρδου καγκελαρίου, ο "επαναστάτης" Κρόμγουελ βρίσκει την ευκαιρία να εισχωρήσει στον κόσμο της πολιτικής, εξασκώντας τις ικανότητές του στην ίντριγκα και την δολοπλοκία. Με ιδιαίτερη συνέπεια υλοποιεί την πολιτική του προϊσταμένου του εναντίον των μοναστηριών, αλλά δεν εθελοτυφλεί ούτε ονειροβατεί. Γνωρίζει ότι οι παθιασμένοι έχουν "ημερομηνία λήξης".

Πράγματι, τόσο ο Γούλσι όσο και ο διάδοχός του, Τόμας Μορ, πέφτουν θύματα του διαβόητου βασιλιά, τον οποίο υπηρετούν πιστά, καθώς επίσης και της ερωμένης του, της αδίστακτης καιροσκόπου Άννας Μπολέιν, που θεωρούσε τους υψηλούς αυλικούς αξιωματούχους ως εν δυνάμει εχθρούς της. Τελικά, ο ίδιος ο Κρόμγουελ δεν καταφέρνει να ξεφύγει από αυτό τον θανατηφόρο τροχό, που και ο ίδιος είχε με την δράση του θέσει σε κίνηση. Τραγική ειρωνεία; Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τον θάνατο τριών ανδρών με το ίδιο όνομα (Τόμας);

Ωστόσο η Mantel δεν παρουσιάζει τον δικό του χαμό, αφήνοντας, προφανώς ηθελημένα, την υπόσχεση μιας συνέχειας. Άλλωστε, στην τελετή απονομής του βραβείου της, δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει πως ήδη εργάζεται πάνω σε αυτό. Βρίσκοντας μάλιστα την ευκαιρία να αστειευτεί, είπε χαρακτηριστικά πως τις πενήντα χιλιάδες λίρες που συνοδεύουν το βραβείο θα τις ξοδέψει σε... sex, drugs and rock n' roll!

Η διάκριση της Mantel δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε εύκολη. Ας μην λησμονούμε ότι απέναντί της "στάθηκαν" ορισμένα από τα πιο "ιερά τέρατα" της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως η Καναδή Margaret Atwood (Η χρονιά της πλημμύρας, Ψυχογιός), ο Παναμέζος Carlos Fuentes (Terra Nostra, Άγρα) και ο Πορτογάλος José de Sousa Saramago (Κάιν, Καστανιώτης), που πρόσφατα εγκατέλειψε τα εγκόσμια. Ωστόσο κατάφερε να διακριθεί, αξιοποιώντας την συγγραφική της δεινότητα στο έπακρο: αρμονία και μεστότητα λόγου, απίστευτη ευρηματικότητα, σπάνια αφαιρετική και συνθετική ικανότητα, απαράμιλλο ένστικτο κατά την επιλογή της θεματολογίας της και, πάνω απ' όλα, σκληρή δουλειά -κάτι που δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι σύγχρονοι ημέτεροι λογοτέχνες.

Τα εύσημά μου στους ανθρώπους του εκδοτικού οίκου, που ξέρουν να επιλέγουν σωστά και να προσφέρουν στο ευρύτερο ελληνικό αναγνωστικό κοινό τόσο σημαντικούς τίτλους.

Διαβάστε επίσης: Wolf Hall

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...