Σαλαμίνα

[ παρουσίαση ]

480 π.Χ. Η αρχ
αία Αθήνα της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια απειλή. Η γιγαντιαία Περσική Αυτοκρατορία είναι αποφασισμένη να καταστρέψει την πόλη-σύμβολο και να κατακτήσει ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, θα εμφανιστεί ένας άνθρωπος, ένας οραματιστής, ο μόνος που φαίνεται ικανός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του: ο Θεμιστοκλής.

Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται τα γεγονότα των Μηδικών Πολέμων, από τη σαρωτική νίκη των Αθηναίων κατά της στρατιάς του Δαρείου στη Μάχη του Μαραθώνα μέχρι τη θυσία των Σπαρτιατών και του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, με επιστέγασμα τη Ναυμαχία της
Σαλαμίνας, που ανέδειξε τον ιδιοφυή χαρακτήρα και τη χαρισματική προσωπικότητα του Θεμιστοκλή κι έβαλε φρένο στη περσική λαίλαπα.

Η συγκλονιστική αναμέτρηση του Θεμιστοκλή με τον Ξέρξη, σε ένα επικό μυθιστόρημα στο οποίο κυριαρχεί η αινιγματική μορφή της Αρτεμισίας, βασίλισσας της Αλικαρνασσού, με φόντο το πολιτικό και στρατιωτικό σκηνικό της εποχής των Μηδικών Πολέμων.

“Αν και το βιβλίο πραγματεύεται γεγονότα γνωστά σε όλους, ο συγγραφέας κατορθώνει να τα συνυφάνει με αξιοζήλευτα αληθοφανή τρόπο προσθέτοντας τις κατάλληλες δόσεις πολιτικής, διπλωματίας, συνωμοσιών, έρωτα και εξωτισμού, και φροντίζοντας να αποδώσει λεπτομερειακά το σκηνικό της εποχής, την καθημερινή ζωή, τις πολιτικές και στρατιωτικές τακτικές, τη γεωγραφία και τις μάχες. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σαγηνευτική είναι και η γεωγραφική μεταφορά στη Βαβυλώνα, μέσα από την οποία μας αποκαλύπτεται ένας άλλος κόσμος, τόσο μακρινός και διαφορετικός και, σε μεγάλο βαθμό, άγνωστος.” - Θεοδώρα Δαρβίρη, μεταφράστρια

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χαβιέρ Νεγρέτε γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1964. Σπούδασε κλασική φιλολογία και από το 1991 εργάζεται ως καθηγητής ελληνικών στο Λύκειο Γκαμπριέλ ι Γκαλάν της Πλασένθια.

Έχει γράψει έργα επιστημονικής φαντασίας όπως το La Mirada de las furias (βραβείο Ignotus για το καλύτερο μυθιστόρημα, 1998) και το Estado crepuscular (βραβεία Ignotus και Gigamesh για το καλύτερο αφήγημα, 1994). Με το βιβλίο Buscador de sombras κέρδισε το βραβείο διηγήματος UPC για το 2000 και έλαβε τρεις φορές την ειδική μνεία της κριτικής επιτροπής του ίδιου βραβείου. Έφτασε ως την τελική φάση της επιλογής για τα βραβεία Edebé, El Barco de Vapor και La Sonrisa Vertical, τα βιβλία του La espada de fuego (2003) και El espíritu del mago (2005) έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής από κοινό και κριτικούς, ενώ το 2006 απέσπασε το βραβείο Minotauro για το έργο του Señores del Olimpo.
_______________________________
Χαβιέρ Νεγρέτε: "Σαλαμίνα"

ISBN 978-960-453-795-2 - σελ. 728 - τιμή 22,20 ευρώ - έκδοση Νοεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...