Τα κρόταλα του χρόνου

[ παρουσίαση ]

Το νέο μυθιστόρημα του Μάριου Μιχαηλίδη οργανώνεται πάνω σε δύο αφηγηματικούς άξονες, έναν φαντασιακό-ποιητικό και έναν ρεαλιστικό, οι οποίοι, καθώς διαπλέκονται μεταξύ τους, δημιουργούν το αποτέλεσμα της αφηγηματικής πρωτοτυπίας.

Ο πρώτος έχει ως κεντρικό πρόσωπο ένα άτομο που καταφεύγει σ' ένα χώρο μοναχικής εγκαταβίωσης στο υψίπεδο της ατέρμονος φυγής και ασχολείται με τη συγκέντρωση αλόγων και φοράδων. Όμως, οι μνήμες τον ακολουθούν. "Εκ βαθέων" αναδύεται η μορφή του προπάππου του, εύελπι που υπηρέτησε στο βασιλικό ιππικό, επί Όθωνος. Μάλιστα, υπήρξε ευνοούμενος του Βαυαρού βασιλιά και ιδίως της Αμαλίας...

Ο δεύτερος αφηγηματικός άξονας αφορά στην περίοδο του κινήματος του Μακρυγιάννη. Ο αφηγητής (τριτοπρόσωπος, παντογνώστης) κινείται ελεύθερα και στα δύο επίπεδα αφήγησης, και αφήνει τον αναγνώστη να βιώσει τους τρόπους και τα τεχνάσματα με τα οποία προωθείται ο μύθος, αλλά και να ξαφνιαστεί στο τέλος, με δύο απροσδόκητες ανατροπές.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μάριος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε στην Αθήνα (Φιλοσοφική Σχολή) και απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Arkansas, ΗΠΑ.

Ποιήματά του πρωτοδημοσιεύτηκαν στη Μαθητική Εστία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, στο λογοτεχνικό περιοδικό Λόγος και Τέχνη, καθώς επίσης στην Ανθολογία Νέοι Κύπριοι Ποιητές, Ρ.Ι.Κ., 1969.

Το 1970 παρουσιάστηκε σε ειδικές εκπομπές του Ρ.Ι.Κ. από τον Κώστα Σερέζη και τον Άνθο Ροδίνη. Το 1970 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή Αντίκρυ στην Ανατολή. Το 1986 εκδόθηκαν Τα Ανεξίτηλα από τις (εκδ. Δόμος) και το 2001 η συλλογή Αναστάσιμα (εκδ. Εκπαιδευτήρια Δούκα). Από το 1975 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος.

H ποιητική του συλλογή Σαν άλλοθι οι λέξεις (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης Κύπρου.

_____________________________________
Μάριος Μιχαηλίδης: "Τα κρόταλα του χρόνου"

ISBN 978-960-455-835-3 - σελ. - τιμή 9,04 ευρώ - έκδοση Μαΐου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...