Κύπρος - Κράτος, κοινωνία και διεθνές περιβάλλον

[ παρουσίαση ]

Η σύγχρονη Κύπρος έχει συνδιαμορφωθεί από στοιχεία της δικής της ιστορίας αλλά και των διεθνών εξελίξεων με το παρόν της να παραμένει περίπλοκο, ιδιότυπο και αντιφατικό. Στην οικονομικά ανεπτυγμένη νεοτερικότητά της επιβιώνουν κατάλοιπα ενός μετά-οθωμανικού και μετά-αποικιακού κράτους τα οποία επηρεάζουν ή και καθορίζουν θεσμούς, νοοτροπίες και πολιτικές καταστάσεις.

Δύο σύγχρονα φαινόμενα, τα οποία σφραγίζουν το χαρακτήρα της σημερινής Κύπρου είναι ότι, ενώ από το 2004 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει εδαφικά και πληθυσμιακά διαιρεμένη από την Τουρκική κατοχή μέρους του εδάφους της, με την η Ελληνοκυπριακή πλειοψηφία του πληθυσμού να ζει στον νότο και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα στο βόρειο, κατεχόμενο τμήμα.

Ασφαλώς αυτοί οι ιστορικοί και σύγχρονοι παράγοντες επηρεάζουν κρίσιμες πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, όπως ο τρόπος που λειτουργεί το κράτος, τα χαρακτηριστικά της πολιτικής ζωής, οι σχέσεις του πολίτη με το κράτος, η διασύνδεση με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η νοηματοδότηση του εξωτερικού κόσμου, σημειώνει στη μελέτη του ο καθηγητής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων και πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Μιχάλης Ατταλίδης.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μιχάλης Ατταλίδης γεννήθηκε στο χωριό της Καρπασίας, Λεονάρισσο, και φοίτησε στο Γυμνάσιο της Κερύνειας. Σπούδασε στην Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ. Έχει διδάξει οτο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Λέστερ της Βρετανίας, και ως επισκέπτης στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Υπηρέτησε ως Πρέσβης της Κύπρου σε αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Κύπρου. Σήμερα είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και καθηγητής στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων.

Έχει γράψει για την κοινωνία και την πολιτική της Κύπρου και για το Κυπριακό πρόβλημα.
_________________________________________________________________
Μιχάλης Ατταλίδης: "Κύπρος - Κράτος, κοινωνία και διεθνές περιβάλλον"

ISBN 978-960-02-2310-1 - σελ. 292 - τιμή 16,00 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...