[ παρουσίαση ]
Στα μέσα του 15ου αιώνα, οι τύχες της Φλωρεντίας έχουν συνδεθεί με τη δυναστεία των Μεδίκων. Η στροφή προς την αρχαιότητα και τους κλασικούς Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς, την πλατωνική φιλοσοφία και τους αισθητικούς κανόνες που διαπνέουν την τέχνη, είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της εποχής. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο της βαθιάς ανανέωσης, στην επαρχία της Εμίλια, γεννιέται ο Ιταλός λόγιος Τζοβάνι Πίκο ντέλα Μιράντολα, η γοητευτικότερη ίσως φυσιογνωμία των Φλωρεντινών ουμανιστών.
Προικισμένος με εκπληκτική μνήμη, ασχολείται από πολύ νωρίς με όλους σχεδόν τους τομείς των επιστημών, μαθαίνει πάνω από είκοσι γλώσσες, μυείται στην εβραϊκή Καμπάλα και επιχειρεί να έρθει σε επαφή με διάφορους πολιτισμούς, αναζητώντας την εσώτερη συνοχή των φιλοσοφικών ρευμάτων.
Όταν αρχίζει η δράση του αμείλικτου ιεροκήρυκα Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα στις πόλεις της Ιταλίας, ο Πίκο ντέλα Μιράντολα πείθει τον Λορέντσο τον Μεγαλοπρεπή να καλέσει το μοναχό στη Φλωρεντία, χωρίς να του περάσει από το νου ότι θα εξελιχθεί στον μεγαλύτερο εχθρό των Μεδίκων. Λίγο πριν η πόλη παραδοθεί στον Γάλλο βασιλιά Κάρολο Η', ο νεαρός φιλόσοφος, που θα μείνει γνωστός στην Ιστορία ως "Ο άνθρωπος που τα γνωρίζει όλα κι ακόμη περισσότερα", αποφασίζει να ορθώσει το ανάστημά του στην πύρινη λαίλαπα που ξεχύνεται από τους λόγους του ιδεολόγου μοναχού.
Ίσως να 'ναι, όμως, πολύ αργά…
________________________________
Νταβίντ Κατρίν: "Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά" - μετάφραση: Μαρία και Ελένη Παξινού
ISBN 978-960-274-761-2 - σελ. 536 - τιμή 7,90 ευρώ - έκδοση Μαρτίου 2004
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου