Μικρή ιστορία της Δύσης

[ παρουσίαση ]

Τι είναι η Δύση; Η λέξη βρίσκεται παντού, από τις ειδήσεις μέχρι τα βιβλία της Ιστορίας. Αλλά έχει τόσες διαφορετικές έννοιες που συχνά προκαλείται σύγχυση. Είναι μια περιοχή του κόσμου; Η Ευρώπη; Η Αμερική; Και οι δύο; Ή το σύνολο των πλούσιων χωρών; Είναι μια μορφή κοινωνίας; Ένα οικονομικό σύστημα; Μια θρησκεία; Ένας τρόπος ζωής; Ένας τρόπος σκέψης; Η ύπαρξή της πρέπει να μας χαροποιεί ή να μας προβληματίζει; Πού, λοιπόν, βρίσκεται σήμερα η Δύση; Σε συγκεκριμένα μέρη του πλανήτη; Ή μήπως έχει γίνει παγκόσμια;

Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποσαφηνίσουμε τη
ν έννοια της Δύσης, πρέπει να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα. Αυτό ακριβώς αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας ο διάσημος φιλόσοφος και συγγραφέας Ροζέ-Πολ Ντρουά.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ροζέ-Πολ Ντρουά γεννήθηκε στο Παρίσι το 1949. Σπούδασε φιλοσοφία στην Ecole Normale Superieure. Σε ηλικία μόλις 23 ετών πήρε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στη φιλοσοφία, εξέδωσε ένα βιβλίο για τη δημοσιογραφία και δημοσίευσε τα πρώτα του άρθρα στην εφημερίδα Le Monde. Μέχρι σήμερα συνεχίζει τόσο τη δημοσιογραφική όσο και την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

Ως δημοσιογράφος, έχει πάρει συνεντεύξεις από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ού αιώνα, όπως ο Ουμπέρτο Έκο, ο Μισέλ Φουκό, ο Κλοντ Λεβί-Στρος, ο Τζορτζ Στάινερ κ.ά., ενώ έχει δική του εβδομαδιαία στήλη στη Le Monde. Κάποια από τα άρθρα του έχουν εκδοθεί στο βιβλίο με τον τίτλο Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Από το 1989, ο Ροζέ-Πολ Ντρουά εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας, όπου μελετά την επιρροή των ασιατικών συστημάτων σκέψης στην ευρωπαϊκή φιλοσοφική φαντασία, καθώς και το πρόβλημα των συνόρων της φιλοσοφικής ταυτότητας.

Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του 101 ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ, το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Δοκιμίου France Television 2001 και έχει μεταφραστεί σε 21 γλώσσες, και ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

________________________________
Ροζέ-Πολ Ντρουά: "Μικρή ιστορία της Δύσης"

ISBN 978-960-453-628-3 - σελ. 128 - τιμή 9,99 ευρώ - έκδοση Οκτωβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...