Γκαλίντεθ. Το ανώφελο πρόσωπο του θανάτου

Νέα Υόρκη 1956. Ο Χεσούς ντε Γκαλίντεθ, συγγραφέας, νομικός, εξόριστος εκπρόσωπος του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος στη Νέα Υόρκη και συνεργάτης του FBI και της CIA, ετοιμάζει μια διατριβή για τις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής.

Η εργασία του εστιάζει στη μορφή του Ραφαέλ Λεόνιδας Τρουχίγιο, τυράννου του Άγιου Δομίνικου, και στο απάνθρωπο καθεστώς του. Λίγο μετά την παρουσίαση της διατριβής του, ο Γκαλίντεθ απάγεται και μεταφέρεται στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου τα ίχνη του χάνονται για πάντα. Τριάντα δύο χρόνια αργότερα, η Αμερικανίδα φοιτήτρια Μίριελ Κόλμπερτ, που εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα την Ηθική της αντίστασης, προσπαθεί να συμπληρώσει το παζλ της εξαφάνισης και του θανάτου τού Βάσκου πολιτικού ακτιβιστή, και βρίσκεται στο στόχαστρο των ίδιων σκοτεινών δυνάμεων που ευθύνονται για το θάνατό του.

Ακροβατώντας ανάμεσα στο δημοσιογραφικό χρονικό, την ιστορική έρευνα και τη μυθοπλασία, ο Μονταλμπάν αφηγείται –με μιαν αφήγηση αποσπασματική και πρισματική, όπως και οι αλήθειες που επιχειρεί να μεταδώσει– ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός: την εξαφάνιση και δολοφονία του Χεσούς ντε Γκαλίντεθ.

Ταυτόχρονα, γράφει ένα σκοτεινό και υποβλητικό πολιτικό θρίλερ, που συνδυάζει το ντοκουμέντο με την «αστυνομική» πλοκή, πάνω στην πάντα επίκαιρη βία της πολιτικής εξουσίας. Στο "Γκαλίντεθ. Το ανώφελο πρόσωπο του θανάτου", ο αγώνας για τη δημοκρατία συνομιλεί με την επαναστατική βία, η δράση του πολιτικού ακτιβιστή με αυτήν του πράκτορα μυστικών υπηρεσιών, η βία και διαφθορά δικτατορικών καθεστώτων με αντίστοιχους μηχανισμούς καταστολής και δίωξης της δημοκρατίας. Μέσα από τον αέναο κύκλο της πολιτικής βίας ο Μονταλμπάν αναδεικνύει το «ανώφελο πρόσωπο του θανάτου».

Το "Γκαλίντεθ. Το ανώφελο πρόσωπο του θανάτου" έχει τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο Πεζογραφίας (Ισπανία, 1990) και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας (1992).

«Ο Χεσούς ντε Γκαλίντεθ είναι ένας ήρωας της νοσταλγίας και της αντίστασης σε κάθε μορφή εξουσίας. Όταν έμαθα το θάνατό του ένιωσα σαν να έχασα ένα συγγενή μου.» - Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν

Διαβάστε επίσης του ιδίου:

"Τα χαρούμενα αγόρια της Ατζαβάρα"

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Manuel Vázquez Montalbán (Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν) γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1939. Πολυγραφότατος, δημοσίευσε δοκίμια –για τον κινηματογράφο, το θέατρο, κοινωνικοπολιτικά θέματα –, ποιητικές συλλογές και διηγήματα, ενώ καλλιέργησε και ελάσσονα είδη, όπως το ευθυμογράφημα ή η γαστρονομία. Τη δεκαετία του ’60 ανέπτυξε πολιτική δράση κατά του καθεστώτος Φράνκο, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί το 1962 σε τρία χρόνια φυλάκισης.

Τα κείμενά του χαρακτηρίζονται από κριτική και ανατρεπτική ματιά στη σύγχρονη ισπανική πραγματικότητα -στοιχείο που βρίσκουμε στις –είκοσι και πλέον– αστυνομικές ιστορίες του, με ήρωα τον δημοφιλή ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο. Συγγραφέας πολλάκις μεταφρασμένος, έχει τιμηθεί με πλήθος διακρίσεων, μεταξύ των οποίων το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας (1992) για το έργο του Γκαλίντεθ, το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας (1990) και το Εθνικό Βραβείο Ισπανικών Γραμμάτων (1995) για το σύνολο του έργου του.

Πέθανε στην Μπανγκόκ το 2003. Άλλα έργα του: Ο στραγγαλιστής, Οι θάλασσες του Νότου και Αυτοβιογραφία του στρατηγού Φράνκο.

Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.
__________________________________
Manuel Vázquez Montalbán (Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν): "ΓΚΑΛΙΝΤΕΘ. Το ανώφελο πρόσωπο του θανάτου" - μετάφραση: Βάσω Συνοδινού

ISBN 978-960-4860-03-6 - σελ. 552 - τιμή 21,00 ευρώ - έκδοση 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...