Η μαντόνα των βαγκόν-λι

Διεθνές best seller του Μεσοπολέμου "Η μαντόνα των βαγκόν-λι" εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1925. Σκαμπρόζικο, προκλητικό αφήγημα, αποτέλεσε απαγορευμένο ανάγνωσμα για τις καλές αστικές οικογένειες, πράγμα που συνέβαλε στην ταχύτατη διάδοσή του.

Αριστοκρατία, σνομπισμός, ελευθεριότητα, ταξίδια…

Η ατμόσφαιρα θυμίζει την Ευρώπη του Πολ Μοράν. Ο Ντεκομπρά όμως πηγαίνει πιο πέρα συνδυάζοντας τη γοητεία της ταξιδιωτικής γραφής με το κατασκοπευτικό και το περιπετειώδες μυθιστόρημα.
Η μαντόνα των βαγκόν-λι έχει για φωτοστέφανο τον φαύλο κύκλο των καπρίτσιων της και για Ιερή Σκέπη σουίτες πολυτελών ξενοδοχείων. Η άσωτη μαντόνα χορεύει γυμνή μπροστά στην έκθαμβη βρετανική αριστοκρατία και προκαλεί τα χρηστά ήθη στα πρωτοσέλιδα των κοσμικών φυλλάδων.

Η Λαίδη Γουάινχαμ, ατίθαση κι απαλλαγμένη από ηθικές ασημαντότητες, σκανδαλίζει την Ευρώπη του ’20 ακολουθώντας τις απρόβλεπτες παρορμήσεις μιας φαντασίας σε μόνιμη εγρήγορση. Ταξιδεύει αδιάκοπα κι εξερευνά άλλοτε τα άγνωστα εδάφη της ψυχανάλυσης και άλλοτε τα επικίνδυνα εδάφη του υπαρκτού σοσιαλισμού, συνοδευόμενη από τον έμπιστο γραμματέα της Πρίγκιπα Σελιμάν.

Η οικονομική καταστροφή; Για τη γυναίκα που δεν ανέβηκε ποτέ άλλο γολγοθά από την πλατιά σκάλα του Ριτζ είναι απλώς αδιανόητη. Ο πλούτος τής είναι απαραίτητος ακόμα κι αν πρέπει να τον διεκδικήσει από αιμοσταγείς μπολσεβίκους…

Η μαντόνα των βαγκόν-λι μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1955 και επηρέασε άμεσα ή έμμεσα επόμενες γενιές συγγραφέων (όπως ο Τονίνο Μπενακουίστα που έγραψε το La maldonne des sleepings). Σήμερα η φιλήδονη μαντόνα επιστρέφει χωρίς ίχνος ρυτίδας και διαβάζεται με την ίδια ευχαρίστηση.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μωρίς Ντεκομπρά (Maurice Dekobra), φιλολογικό ψευδώνυμο του Maurice Tessier, Γάλλου ρεπόρτερ, μεταφραστή, συγγραφέα, σεναριογράφου και παραγωγού, γεννήθηκε στο Παρίσι το 1885.

Τελειώνοντας το σχολείο έφυγε για σπουδές στη Γερμανία και την Αγγλία και από τότε δεν έπαψε να ταξιδεύει. Το 1912 υπηρέτησε τη θητεία του ως διερμηνέας του γαλλικού στρατού ενώ παράλληλα εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα.

Η συγγραφική επιτυχία ωστόσο ήρθε με το σκανδαλώδες Η μαντόνα των βαγκόν-λι. Μετά τον πόλεμο συνέχισε να ταξιδεύει ως ρεπόρτερ καλύπτοντας μεγάλα πολιτικά γεγονότα. Προσωπικός φίλος πολλών αστέρων του Χόλιγουντ, όπως του Τσάρλι Τσάπλιν, της Μάρλεν Ντίντριχ, του Έρολ Φλιν και της Ρίτα Χέιγουορθ, γοητεύτηκε από το σινεμά και ασχολήθηκε με τις ταινίες άλλοτε ως σεναριογράφος και άλλοτε ως παραγωγός σπαταλώντας ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε λιγότερο ή περισσότερο επιτυχημένες παραγωγές. Πολλά από τα δεκάδες μυθιστορήματά του έγιναν ταινίες.

Ο Ντεκομπρά είναι ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους που ταξίδεψε στις Ινδίες, στην Κεϋλάνη και το Νεπάλ, αποτυπώνοντας τις εντυπώσεις του σε ένα ιδιαίτερο είδος γραφής που συνδυάζει τον «κοσμοπολιτισμό» με το περιπετειώδες μυθιστόρημα. Τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε 75 γλώσσες και γνώρισαν τεράστια επιτυχία από τον Μεσοπόλεμο μέχρι το θάνατό του το 1973.
_________________________________
Μωρίς Ντεκομπρά (Maurice Dekobra): "Η μαντόνα των βαγκόν-λι" - μετάφραση: Ευγενία Αμαξίδου

ISBN 978-960-6715-92-1 - σελ. 350 - τιμή 18,00 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...