[ παρουσίαση ]
«Οι μισές αλήθειες και η επιλεκτική μνήμη εξαναγκάζουν τους Κυπρίους σε μια συνεχή διολίσθηση προς θέσεις που προηγουμένως οι ίδιοι θεωρούσαν προδοτικές.» - (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Το θέμα της πολιτικής κουλτούρας στην Κύπρο πολύ λίγο συζητήθηκε, και όταν αυτό ετέθη, ήταν υπό μορφή γενικών τοποθετήσεων και διαπιστώσεων. Οι πολλές δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, και που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν σημαντικά στοιχεία της πολιτικής κουλτούρας των ηγεσιών, των θεσμών και των πολιτών συνήθως δεν προχωρούν σε μια ποιοτική ανάλυση της πολιτικής συμπεριφοράς.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιάννης Ιωάννου, στη μελέτη του, «Θεωρία της Συνωμοσίας και Κουλτούρα της Διχοτόμησης», επιχειρεί να προσεγγίσει ακριβώς, τα οράματα για την Κύπρο, έτσι όπως αυτά ανακύπτουν όχι μόνο μέσα από την συνέπεια των στοιχείων που τα συγκροτούν, αλλά επίσης, μέσα από τις ασυνέπειες και τις αντιφάσεις κατά τις τε-λευταίες δεκαετίες. Περιγράφει το πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνεται η νοοτροπία, η πολιτική συμπεριφορά οι στάσεις, οι αξίες και οι επιδιώξεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κουλτούρα της «συνωμοσίας» και τη συμβολική της σημασία και λειτουργία, αλλά και στη συμπεριφορά του λεγόμενου «απορριπτικού μετώπου». Επιχειρεί επίσης να εξετάσει τα διάφορα ιδεολογικά ρεύματα και ιδεολογήματα που τροφοδοτούν την πολιτική κουλτούρα της Κύπρου και που πολλές όψεις τους διέπονται από μια συνέχεια καθ' όλη τη διάρκεια της παρελθούσας πεντηκονταετίας.
Η εργασία του Γιάννη Ιωάννου θα μπορούσε να θεωρηθεί λοιπόν ως μια αφετηρία για την περαιτέρω κατανόηση και διερεύνηση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος, που μπορεί να μην είναι ορατό σε πρώτο πλάνο στην καθημερινή ζωή της Κύπρου , που καθόρισε όμως και καθορίζει ακόμα στάσεις, συμπεριφορές, και προσεγγίσεις ζωτικής σημασίας για τον τόπο. Ο τρόπος που ο πολίτης προσλαμβάνει τον πολιτικό λόγο που εκφέρεται από τους πολιτικούς καθορίζει, σε μεγάλο βαθμό, τη στάση του έναντι των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Γιάννης Η. Ιωάννου σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Jean Moulin - Lyon 3. Είναι επίσης κάτοχος του Ανωτάτου Διπλώματος Νέων Ελληνικών του INALCO και διδάκτωρ της Γαλλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού.
Διετέλεσε εντεταλμένος μαθημάτων και βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lyon 3 και μορφωτικός λειτουργός στις πολιτιστικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου. Τώρα είναι αναπληρωτής καθηγητής Γαλλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.
Έχει εκδώσει βιβλία στην Κύπρο και στην Ελλάδα και πολλά άρθρα στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και στην Τουρκία. Διευθύνει από κοινού με τη Fransoise Metral και τη Marguerite Yon (Maison de l`Orient Mediterraneen) το διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα "Chypre et la mediterranee orientale", που διεξάγεται από τα Πανεπιστήμια Κύπρου και Lyon 2.
________________________________________________
Γιάννης Η. Ιωάννου: "Θεωρία της Συνωμοσίας και Κουλτούρα της Διχοτόμησης - Δοκίμιο για τον Πολιτικό Πολιτισμό της Κύπρου"
ISBN 960-02-2383-1 - σελ. 256 - τιμή 16,00 ευρώ - έκδοση Δεκεμβρίου 2009
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου